Guided tour of the building

Yes No

'Picture of the houseAt Brunkebergstorg 11, in the heart of Stockholm, lies the Riksbank building clad in black granite.  The building, designed by architect Peter Celsing, was inaugurated on 8 April 1976. The black granite of the building's facades was quarried in Göinge in northern Skåne. Stonemasons in Bohuslän cut the large stone blocks, producing their rough surface.

 

 

 

 

 

 

 

Picture of the facadesThe black stone blocks of the facades were laid in alternate convex and concave positions.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picture of the entrance

The entrance hall facing Brunkebergstorg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picture of the corridorThe black colour of the granite facades is a recurring feature of the panelling and floors in the corridors. The shapes here, as throughout the building, are those of the square, cylinder and circle.

 

 

 

 

 

 

 

Picture of the granite

Inspired by Istanbul’s mosques, Celsing included mouldings in the black granite and the birch panelling in the staff restaurant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Picture of  the session chamberIn the session chamber hangs Abundantia by Karl Axel Pehrson, woven at Handarbetets vänner (the Friends of Textile Art). From an early stage, Celsing’s ambition was to decorate the stone walls of the interior with textiles in order to form a contrast with the building’s heavy structure and the black granite.

 

 

 

 

 

Picture oth a lampCelsing’s lamps are still made by Falkenbergs Belysning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picture of the restaurantThe staircase from the staff restaurant to the attic storey. Both the restaurant floor and the attic storey, which are the building’s main meeting places, are bright and spacious.

 

 

 

 

 

 

 

Picture of the gymThe gym on the attic storey beneath the copper and glass dome. Lift machinery and other equipment are hidden behind the tiled walls. Celsing designed the flowerpots himself, which were made in Delft in the Netherlands. The teak floor gives the impression of a boat deck.

 

 

 

 

 

Picture of the poolThe attic storey also houses a small swimming pool.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picture of the courtyard

The 12th and 13th floors facing the courtyard. The windows run from floor to ceiling, creating a giddy though not uncomfortable sensation.

Last reviewed

Content expert

Contact content expert

Fill in the information

To minimize automated spam, please answer the question in the box below.

5 + 7 ?