Öppet forum: Hur självständig kan en centralbank vara?

Datum

Torsdagen den 21 september var det premiär för Riksbankens nya seminarieserie för opinionsbildare, politiker och andra samhällsaktörer. Paneldeltagarna Lars Heikensten, Kerstin Hessius, Lotta Engzell Larsson och Anna Breman debatterade Riksbankens självständighet – vilket inflytande bör politikerna ha på Riksbankens mål och verksamhet? Seminariet filmades och kan nu ses i sin helhet (finns endast på svenska).
Lars Heikensten, Kerstin Hessius, Lotta Engzell Larsson, Anna Breman, Mia Odabas

Förra året beslutade regeringen att tillsätta en parlamentarisk utredning som ska se över det penningpolitiska ramverket och riksbankslagen. I Norge finns ett färskt förslag om en ny centralbankslag och även internationellt diskuteras centralbankernas mål, ramar och mandat intensivt. Det är några av anledningarna till att Riksbanken nu har startat en ny seminarieserie för viktiga externa målgrupper. Vi vill helt enkelt bjuda in till samtal och dialog och föra en öppen debatt kring Riksbankens roll i samhället i framtiden. Vi kallar seminarieserien för Öppet forum och under nästa år när Riksbanken – som världens äldsta centralbank – fyller 350 år kommer fler seminarier att anordnas med olika teman.

 

Torsdagen den 21 september gick startskottet och det första seminariet handlade om centralbankers självständighet. Anders Vredin (stabschef på Riksbanken, just nu tillförordnad chef på avdelningen för penningpolitik) inledde med att berätta om hur viktigt det är med öppenhet – det skapar förtroende, legitimitet och trovärdighet för det Riksbanken jobbar med. Därefter tog panelen, som bestod av Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden, Lotta Engzell Larsson, ledarskribent på Dagens industri och Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, vid. Det blev en mycket spännande debatt där kniviga frågor kring penningpolitik, finansiell stabilitet, balansräkning och styrning debatterades under ledning av moderator Mia Odabas. I publiken återfanns ett 50-tal politiker, myndighetskollegor, opinionsbildare och journalister.

 

"Det är givande för Riksbanken att lyssna på personer som har följt Riksbanken noga, men ändå står utanför institutionen. Nästa år fyller vi 350 år och de här seminarierna blir en del i jubileumsåret då vi förstås ska lyfta både historien och blicka framåt", säger Riksbankens kommunikationschef Ann-Leena Mikiver.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

3 + 8 ?