Bakom kulisserna

Undrar du hur det är att jobba på Riksbanken? Här kan du läsa intervjuer med några av våra medarbetare.

"Internationella och intellektuella utmaningar – en del av vardagen"Bild på artikel om Amelie Stierna

Amelie Stierna gick direkt från studierna till jobbet på Riksbanken för tre och ett halvt år sedan. I dag stöttar hon Riksbankschefen Stefan Ingves i hans arbete med internationell bankreglering.

 

Varför det är viktigt att läsa ekonomi och varför behöver man kunna det?

Här delar riksbankschef Stefan Ingves med sig av sina egna erfarenheter och tankar om ränta och ekonomi. 


Källa: Läromedlen "Samhällskunskap 1 100p – ett hållbart samhälle" och "Samhällskunskap 1 50 p – ett hållbart samhälle", Studentlitteratur. 

"Jag fick mitt drömjobb redan från start"

Redan i början av sin karriär hos Riksbanken fick Marcus Pettersson hålla presentationer för direktionen. Här berättar han om spännande utmaningar och ständig utveckling i Finanssveriges hjärta.

På plats i den penningpolitiska hetluften

Lina Fransson har ännu inte fyllt 28, men är redan med i diskussionerna inför viktiga penningpolitiska beslut.

 

Bild på artikel om Susanna Grufman och Erik Lenntorp. Bilaga med bankfokus i Dagens Industri den 27 maj 2015."Högt tryck på Riksbanken inför höstens sedelbyte"

På Riksbanken är varje arbetsdag fylld av spännande och utmanande uppgifter, menar enhetscheferna Susanna Grufman och Erik Lenntorp.

 

Mikael bygger finansiella broar i Frankfurt

För två veckor sedan flyttade Mikael Schlaug in i sin nya lägenhet vid floden Main i Frankfurt. Som medarbetare på Riksbanken har han fått möjlighet att arbeta ett år på Europeiska centralbanken.

 

Henrik Siverbo "Med mitt intresse för penningpolitik är Riksbanken helt rätt"

När Henrik Siverbo började läsa nationalekonomi fastnade han direkt för makroekonomi och penningpolitik. Efter examen kändes det självklart att söka sig till Riksbanken.

 

Bild på artikel om Lisa Ahnell Lundvik. Annons från univerumLisa Ahnell Lundvik "Nya tider och öppna diskussioner på Riksbanken"

Vill du ha en arbetsgivare som stimulerar både intellektuellt och kreativt? Då hittar du hem på Riksbanken, menar HR-specialisten Lisa Ahnell Lundvik.

 

Åsa Ekelund "Här finns plats för både karriär och fritid"

För sju år sedan hörde Åsa Ekelund två saker om Riksbanken som lockade henne att söka sig dit: att de sitter på några av Sveriges främsta namn inom nationalekonomi och att det är en bra arbetsplats för småbarnsföräldrar. I dag kan hon intyga att det stämmer.

 

Annika Svensson berättar om jobbet på avdelningen för finansiell stabilitet 

Som enhetschef på Sveriges riksbank håller Annika Svensson ett öga på både de väldigt stora och de lite mindre frågorna: hoten mot världens finansiella system och gruppdynamiken på den egna enheten.

 

Bild på artikel om Petra LennartsdotterPetra Lennartsdotter om internationell karriär med möjlighet att påverka

Jobbet på Riksbanken tog Petra Lennartsdotter till Frankfurt där hon var med och byggde upp European Systemic Risk Board, en EU-institution som ska motverka finanskriser. Vid sidan av jobbet hann hon dessutom med att bli världsmästare i Mountainbike.

 

Mia Holmfeldt om att kombinera jobb och familjeliv

Mia Holmfeldt, som är chef för finansmarknadsenheten på Riksbanken, vill att medarbetarna ska kunna satsa på en spännande karriär utan att göra avkall på familjelivet.

 

Erik von Schedvin berättar om hur det är att arbeta som forskare på Riksbanken

Ett kreativt arbete i en internationell miljö med stora utvecklingsmöjligheter. Det är Erik von Schedvins vardag som forskare på Riksbanken.

 

Bild på Vesna CorboVesna Corbo om att arbeta i händelsernas centrum

Som ekonom på RIksbanken har Vesna Corbo arbetsuppgifter som påverkar politiska beslut som vardag. Vesna har ett uppdag som kombinerar matematik och ekonomisk teori med aktuella samhällsanalyser.

 

Christina Nyman och Olof Sandstedt berättar om Riksbankens arbete med att sätta de finansiella spelreglerna

Som biträdande avdelningschef på avdelningen för penningpolitik respektive enhetschef för bankanalysenheten på avdelningen för finansiell stabilitet, berättar Christina Nyman och Olof Sandstedt hur de tillsammans med kunniga, engagerade kollegor sätter de finansiella spelreglerna – såväl på hemmaplan som på den internationella arenan.

 

Susanna Grufman berättar om chefskarriär och familjeliv

Som chef på Riksbankens enhet för finansiell infrastruktur vet Susanna Grufman det mesta om balans – både när det gäller finansiell stabilitet och ledarskap.

 

Bild på Sara TägtströmSara Tägtström berättar om sina år i Bryssel

FED, OECD eller IMF? Din karriär på Riksbanken behöver inte stanna innanför landets gränser. Det vet SaraTägtström som just kommit tillbaka till Sverige efter drygt tre år som nationell expert vid EU kommissionens Generaldirektorat för Ekonomi och Finans i Bryssel.

 

Reimo Juks berättar om arbetet med att forma spelregler för den finansiella sektorn

Som rådgivare på Riksbankens enhet för bankanalys håller Reimo Juks i en het potatis. I finanskrisens spår arbetar han tillsammans med sina kollegor med att säkra Sveriges - och i viss mån världens - framtid.

 

HR-specialisten Linda Palmqvist berättar om jobbet på Riksbanken

Sveriges riksbank är en liten, dynamisk organisation med korta beslutsvägar. Här får du möjlighet att jobba - och utvecklas - tillsammans med riktigt vassa kollegor och chefer som tillvaratar dina talanger. Linda Palmqvist berättar mer.

 

Bild på Ida HilanderIda Hilander har det svenska bankväsendet under luppen

Ett av Riksbankens uppdrag är att hantera eventuella finansiella kriser som uppstår. I det arbetet har Ida Hilander en viktig roll.

 

Katarina Wagman berättar om en onsdag på Riksbanken

Som ekonom på Sveriges riksbank har Katarina Wagman spännande jobbuppdrag över hela världen. Inte sällan vid riksbankschefen Stefan Ingves sida. 

 

Hanna Armelius gör internationell karriär i händelsernas centrum

Ett utbytesår på Internationella valutafonden, IMF, i Washington har gett

Hanna Armelius, senior ekonom på Sveriges riksbank, en bättre inblick i hur det är att arbeta i en internationell organisation.


Från intervjun med Hannes JanzénHannes Janzén om riskutredningar och internationella möten

Hannes Janzén är ekonom på enheten för bankanalys. Där varvar han utredningar på hemmaplan med internationella möten. En av de sakerna som lockade Hannes till Riksbanken var just de internationella möjligheterna.

 

Albina Soultanaeva byter kronor mot dollar

Resor till andra länder är en naturlig del av vardagen för Albina Soultanaeva, senior ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet. Nu väntar nya utmaningar på Australiens centralbank i Sydney.


(Medarbetarporträtten är en del i Riksbankens arbete med employer branding. Artiklarna kommer från Universum). 

Ja Nej

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

8 + 7 ?