Appen Kolla pengarna

Kolla pengarna är Riksbankens app som på ett enkelt sätt ger dig full koll på Sveriges nya sedlar och mynt som började introduceras med start 2015. Lär dig när dina gamla sedlar blev ogiltiga genom att spela sedelspelet eller utforska de nya sedlarnas säkerhetsdetaljer för att kunna skilja en äkta sedel från en falsk.

Bild som visar appen "kolla pengarna".


Vill du veta mer om sedel- och myntutbytet kan du lyssna till informationen på svenska eller engelska, eller läsa informationen som finns på svenska, engelska och ytterligare 29 olika språk. Skannar du sedeln du håller i handen får du valören uppläst av självaste riksbankschefen Stefan Ingves.

Appen har följande funktioner: 

  • Sedelkollen: spel som går ut på att sortera sedlarna efter vilka som är nya och när de gamla blev ogiltiga. Ju snabbare du sorterar, desto mer poäng får du.
  • Utforska sedeln: skanna sedeln du har i handen och få valören uppläst. Är det en gammal sedel får du också veta från vilket datum sedeln blev ogiltig.
  • Sedelgalleri: lär dig om de nya sedlarnas säkerhetsdetaljer och hur du känner igen en äkta sedel.
  • Lyssna och läs: lyssna på information om sedel- och myntutbytet på svenska eller engelska, samtidigt som du ser motsvarande information i text.
  • Other languages: hitta snabbt till information om sedel- och myntutbytet på 30 olika språk.
  • Pushnotiser: få påminnelser om när de gamla sedlarna och mynten blev ogiltiga.

Appen finns för Android, iPhone och iPad och är gratis att ladda ned och använda. Du laddar ner den från Google Play Store eller App Store

Ja Nej

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

1 + 7 ?