Designtävlingen för de nya sedlarna

Under våren 2011 utlyste Riksbanken en tävling om utformningen av Sveriges nya sedlar. Tävlingen var öppen för konstnärer, grafiker, designer och arkitekter och avslutades i april 2012.

Efter att tävlingsjuryn bedömt alla bidrag beslutade riksbanksfullmäktige att utse Göran Österlunds bidrag "Kulturresan" till vinnare. Detta blev därmed den konstnärliga utgångspunkten för de nya sedlarna.

 

Tävlingsjuryn bestod av fyra ledamöter i riksbanksfullmäktige och två konstnärliga experter. Ledamöterna var Peter Egardt, ordförande, Anders Karlsson, Sonia Karlsson och Allan Widman. Konstnärliga experter var Jordi Arkö och Karin Granqvist.

Vinnande förslaget "Kulturresan"

Samlingsbild med det Vinnande förslaget "Kulturresan"

Formgivning: Göran Österlund, grafisk formgivare och gravör.

Upphovsrättsinnehavare, se längst ner på sidan.

 

Juryns motivering

"Förslaget är en väl sammanhållen serie där de olika sedlarna har ett gemensamt formspråk och där fram- och baksidorna samspelar på ett tydligt och harmoniskt sätt. Porträtten tar upp ett välgörande stort utrymme på sedlarnas framsida och lämpar sig väl för gravyren. Baksidorna är klara och tydliga och motivvalen framstår som typiska för landskapen. Sedlarnas komposition är konsekvent och säkert genomförd och samspelet mellan valör och bild harmonierar. Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition.

 

Färgskalan ligger väl i linje med tävlingsprogrammets inriktning mot sobra men tydliga färger. Vattenmärkets utformning och placering följer ett traditionellt mönster. Valörsifforna som upprepas två gånger på varje sida är tidlösa, tydliga och lätta att uppfatta. Skillnaderna mellan valörerna är tydliga.

Förslaget är väl anpassat för sedelproduktion. Den slutliga formgivningen kommer att överensstämma väl med den konstnärliga idén.

 

I förslaget ingår att sedlarna förses med GPS-koordinater och så kallade QR-koder. Juryn bedömer dock att detta förslag varken är praktiskt eller säkerhetsmässigt lämpligt och utgår från att det inte kommer att realiseras."

 

Upphovsrättsinnehavare

20-kronorssedeln

Foto på Astrid Lindgren: Jacob Forsell/Scanpix
Teckning av Pippi Långstrump: Ingrid Vang Nyman

 

50-kronorssedeln

Foto på Evert Taube: Bengt Adin
Noter ur Evert Taubes Så länge skutan kan gå: Universal Music Publishing

 

100-kronorssedeln

Foto på Greta Garbo: Clarence Sinclair Bull/Warner Bros

 

200-kronorssedeln

Foto på Ingmar Bergman: Frederick-Edwin Bertin
Foto från inspelningen av Sjunde inseglet: Louis Huch/Svensk filmindustri

 

500-kronorssedeln

Foto på Birgit Nilsson och från föreställningen av Valkyrian: Enar Merkel Rydberg/Kungliga Operan

 

1 000-kronorssedeln

Foto på Dag Hammarskjöld: Yousuf Karsh
Foto från Lappland: Claes Grundsten 

Intervju med formgivaren bakom Sveriges nya sedlar, Göran Österlund

2012-04-24  Intervju med formgivaren bakom Sveriges nya sedlar, Göran Österlund. Även juryns ordförande Peter Egardt och Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken intervjuas.

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

6 + 6 ?