Att lösa in ogiltiga sedlar

Riksbanken löser in alla svenska sedlar som inte längre är lagliga betalningsmedel så länge det inte finns anledning att anta att de har koppling till ett brott, som till exempel ett värdetransportrån. Läs mer i Riksbankens regelverk

Riksbankens avgift är 100 kronor

Riksbanken löser in sedlar om det sammanlagda värdet på sedlarna är mer än 100 kronor. Orsaken är att Riksbanken tar ut en avgift på 100 kronor per ärende oavsett hur många sedlar eller hur stort belopp som skickas in. 

Så här löser du in ogiltiga sedlar

Skicka sedlarna tillsammans med en ifylld blankett, förslagsvis med Värdepost, till:


Sveriges riksbank

Broby

Box 14

195 21 Märsta

 

Just nu (januari 2015) tar det cirka tre veckor innan du har pengarna insatta på ditt konto. Riksbanken skickar inte ut något meddelande om när pengarna är insatta på ditt konto. 

 

Tänk på att Riksbanken inte har någon kassa dit du kan komma för att lösa in sedlar.

 

Tänk också på att inte skicka sedlar till Riksbanken som fortfarande är giltiga, utan enbart skicka sedlar som är ogiltiga. Det går heller inte att skicka mynt till Riksbanken eftersom Riksbanken inte löser in mynt.

 

Om du skickar dina sedlar med Värdepost är det möjligt att spåra och följa din försändelse för att få veta när den är överlämnad till Riksbanken. Kontakta Postens kundtjänst på 020-23 22 21.

 

Om du planerar att ta emot, eller har tagit emot, ogiltiga sedlar av någon annan för att sedan skicka dem till Riksbanken ber vi dig kontakta oss innan så att vi kan informera dig om vilka regler som gäller.

Har du frågor?

Kontakta Riksbanken, telefon: 08-787 00 00.

Dela

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

1 + 4 ?