Att lösa in missfärgade och fläckade sedlar

Om du har en missfärgad eller fläckad sedel kan du normalt vända dig till en bank för att byta ut den. Riksbanken har också möjlighet att lösa in sedlar som är fläckade och missfärgade. Riksbanken följer lagen om penningtvätt och behöver därför göra en kontroll av varifrån sedlarna kommer. I din ansökan om att lösa in missfärgade och fläckade sedlar måste du därför så utförligt som möjligt förklara varifrån du ursprungligen fått sedlarna. Bifoga därför även underlag som t.ex. kvitton, kontoutdrag eller liknande som kan styrka förklaringen. Om du är ombud för någon annan behöver du skicka in en fullmakt.

OBS! Riksbanken tar inte emot utländska sedlar för inlösen.

OBS! Riksbanken returnerar inte sedlarna om de inte skulle lösas in. Det beror på att Riksbanken har ett ansvar att se till att de sedlar som är i cirkulation är giltiga. Ogiltiga sedlar får inte tas emot i banker och butiker.

Så här går du tillväga för att lösa in dina missfärgade och fläckade sedlar

Fylla i Riksbankens blankett: Ansökan om inlösen av skadade eller missfärgade svenska sedlar för privatpersoner (PDF), skriv ut och signera den. Därefter skickar du blanketten tillsammans med sedlarna per post till Riksbanken.

Om du vill att dina pengar ska sättas in på ett konto i en utländsk bank ber vi dig använda blanketten.

Efter att du har fyllt i Riksbankens webbformulär eller blankett skickar du sedlarna till Riksbanken, vi kan ta emot vanlig post såväl som Rek och Värde. Kontakta ditt postombud för information om postens försäkringsvillkor.

Adressen är:

Sveriges riksbank
Inlösen 103 37
Stockholm

Efter att vi har mottagit din ansökan tar det 3-6 veckor innan vi börjar behandla den och vi skickar då en bekräftelse per mejl till dig om du har angett en mejladress i din ansökan. Vid beviljad ansökan skickar Riksbanken inte ut något ytterligare meddelande utan pengarna betalas ut till det konto du har angett.

Det går inte att skicka mynt till Riksbanken eftersom vi inte löser in mynt.

Har du frågor?

Kontakta Riksbanken, telefon 08-787 09 06. Telefontider är helgfria vardagar kl. 08.00-12.00. Det går även bra att mejla till inlosen@riksbank.se.

Läs mer om penningtvättslagen i Sverige på Svenska Bankföreningens webbplats.

Uppdaterad 2019-07-04

Var den här informationen till hjälp?

Tack för ditt svar!