Amanda, senior ekonom
Amanda är senior ekonom på avdelningen för penningpolitik, och började sin bana på Riksbanken för fem år sedan. Här berättar Amanda om sin roll på Riksbanken och hur hennes utveckling på banken har sett ut.
Riksbankens största tillgångar är människorna.
Varför valde du att jobba på Riksbanken?
– Efter min fil. kand. läste jag en master i ekonometri 2016. Under första året där tipsade en kompis mig om att Riksbanken sökte en studentmedarbetare till handlarbordet. Det lät spännande och väldigt kul eftersom Riksbanken alltid funnits med i mina tankar om en framtida arbetsplats. Jag fick jobbet och arbetade på avdelningen för marknader en till två dagar i veckan. Under det sista året skrev jag min uppsats i samarbete med Riksbanken.
Hur har din utvecklingsresa på Riksbanken sett ut?
– Våren 2018 sökte jag och fick ett vikariat som marknadsanalytiker på handlarbordet på avdelningen för marknader. Jag hade studerat makroekonomi och efter bara några dagars arbete på handlarbordet blev jag blixtförälskad i de finansiella marknaderna. Att få koppla ihop dessa två fält kändes verkligen toppen. Efter vikariatet frågade min nuvarande chef om jag var intresserad av en tjänst på avdelningen för penningpolitik. De behövde en ekonom som jobbade med makrofinansiell analys, jag sökte och fick jobbet. Det var en roll som jag kände verkligen kunde passa mig. Nu jobbar jag med att analysera förhållandet mellan de finansiella marknaderna och realekonomin och med penningpolitisk strategi.
Under pandemin hamnade du återigen på handlarbordet?
- Jag var utlånad till handlarbordet för att följa och bevaka de finansiella marknaderna från tidig morgon till sen kväll. Varje morgon och eftermiddag uppdaterade vi direktionen och riksbanksledningen om läget och det blev ett flertal mejlutskick om dagen. Vi skickade även ut, precis som tidigare innan coronapandemin bröt ut, den sammanfattande Finansmarknadsrapporten varje dag. Att få vara med på Riksbanken under den här anmärkningsvärda tiden var oerhört intressant.
Har det alltid varit självklart åt vilket håll du varit på väg?
– Ja, ganska självklart. Jag läste ekonomi på gymnasiet och blev redan då fascinerad över hur allt i samhället hänger ihop från minsta hushåll till stora institutioner och politik till populärkultur och så vidare. Det var nog där grunden lades till att jag valde nationalekonomi. Jag gillar det strukturerade sättet att tänka och att det finns teorier och modeller för allt.
Vad har varit viktigt för dig när det gäller utvecklingen i ditt arbete?
– Att mina kollegor alltid ställt upp och svarat på mina frågor. De har aldrig tyckt att jag varit jobbig. Riksbankens största tillgång är människorna som jobbar här. De kan extremt mycket och delar gärna med sig. För mig har också den respekt jag känt varit viktig. Även när jag var ny behandlades jag på samma sätt som andra. Det gjorde mig trygg.
Har du satt upp tydliga mål för dig själv?
– Jag försöker och tror att det är bra att göra det. När jag var ny på jobbet tyckte jag att det var lite svårt att veta exakt vad jag ville, men jag har lärt mig mycket om både vad jag vill göra och vad jag vill nå för mål under tiden här på Riksbanken. Jag vill jobba med frågor som engagerar och tillföra något som kan vara till nytta för andra.
Vilket stöd har du fått under din utvecklingsresa?
– Förutom från kollegorna har jag haft ett väldigt bra stöd från mina chefer. De ger mig stort förtroende och ansvar och gav mig tidigt möjligheten att vara med i seniora sammanhang. Det har gjort att jag vågar ta plats och jag försöker förvalta detta på bästa vis.
Hur har du själv varit drivande i din utveckling?
– Jag försöker att ta egna initiativ för att lära mig mer om olika områden. Till exempel har jag fastnat för valutamarknaden som jag tycker är helt fascinerande. Jag är väldigt nyfiket lagd och lär mig gärna nya saker. Jag tycker också att jag för in lite nya perspektiv som kanske kan bidra till förändringar. Till exempel i hur man tänker på finansiella marknader och dess roll i realekonomin. Framför allt nu när det sker så enormt mycket teknologiska framsteg.
Tack för ditt svar!
Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare
Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor? Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)