Att lösa in missfärgade och fläckade sedlar

Om du har en missfärgad eller fläckad sedel kan du normalt vända dig till en bank för att byta ut den. Riksbanken har också möjlighet att lösa in sedlar som är fläckade och missfärgade. Riksbanken följer lagen om penningtvätt och behöver därför göra en kontroll av varifrån sedlarna kommer. I din ansökan om att lösa in missfärgade och fläckade sedlar måste du därför så utförligt som möjligt förklara varifrån du ursprungligen fått sedlarna. Bifoga därför även underlag som t.ex. kvitton, kontoutdrag eller liknande som kan styrka förklaringen. Om du är ombud för någon annan behöver du skicka in en fullmakt.

OBS! Riksbanken tar inte emot utländska sedlar för inlösen.

Så här går du tillväga för att lösa in dina missfärgade och fläckade sedlar:

Observera att vi inte har något kontor dit du kan gå för att lösa in sedlarna, du måste skicka dem per post enligt något av nedanstående alternativ.

Alternativ 1:

Använd Riksbankens webbformulär, du behöver då ha ett BankID eller ett mobilt BankID. Läs mer om hur du går tillväga om du vill ansöka om ett BankID eller ett mobilt BankID.

eller

Alternativ 2:

Fylla i Riksbankens blankett: Ansökan om inlösen av skadade eller missfärgade svenska sedlar för privatpersoner (PDF), skriv ut och signera den. Därefter skickar du blanketten tillsammans med sedlarna per post till Riksbanken.

Om du vill att dina pengar ska sättas in på ett konto i en utländsk bank ber vi dig använda blanketten.

Efter att du har fyllt i Riksbankens webbformulär eller blankett skickar du sedlarna till Riksbanken, vi kan ta emot vanlig post såväl som Rek och Värde. Kontakta ditt postombud för information om postens försäkringsvillkor.

Adressen är:

Sveriges riksbank
Inlösen 103 37
Stockholm

Det tar vanligtvis cirka två veckor innan du har pengarna insatta på ditt konto. För närvarande har vi dock en högre belastning, vilket medför en längre handläggningstid än normalt. Riksbanken skickar inte ut något meddelande om när pengarna är insatta på ditt konto.

Det går inte att skicka mynt till Riksbanken eftersom vi inte löser in mynt.

Har du frågor?

Kontakta Riksbanken, telefon 08-787 09 06. Telefontider är helgfria vardagar kl. 08.00-12.00. Det går även bra att mejla till [email protected].

Läs mer om penningtvättslagen i Sverige på Svenska Bankföreningens webbplats.

Uppdaterad 2018-02-01