Att lösa in minnesmynt

Om du har minnesmynt kan det vara möjligt att lösa in dem på en bank, eventuellt mot en avgift. Riksbanken löser in minnesmynt utgivna av Riksbanken till nominellt värde. Ingen avgift tas ut vid inlösen av minnesmynt av Riksbanken. Riksbanken följer lagen om penningtvätt och behöver därför göra en kontroll av varifrån mynten kommer. I din ansökan om att lösa in minnesmynt måste du därför så utförligt som möjligt förklara varifrån du ursprungligen fått minnesmynten. Bifoga därför även underlag som t.ex. kvitton, kontoutdrag eller liknande som kan styrka förklaringen. Om du är ombud för någon annan behöver du skicka in en fullmakt.

Så här går du tillväga för att lösa in dina minnesmynt:

Observera att vi inte har något kontor dit du kan gå för att lösa in sedlarna, du måste skicka dem per post enligt något av nedanstående alternativ.

 

Alternativ 1:

  • Använda Riksbankens Webbformulär (se nedan), du behöver då ha ett BankID eller ett mobilt BankID. Läs mer här om hur du går tillväga om du vill ansöka om ett BankID eller ett mobilt BankID.

 eller

 

Alternativ 2:

  • Fylla i Riksbankens Blankett (se nedan), skriv ut och signera den. Därefter skickar du blanketten tillsammans med minnesmynten per post till Riksbanken.

Webbformulär

Alternativ 1:

Fyll i dina uppgifter direkt på webben och signera med BankID eller mobilt BankID

 

 

Logga in med BankId eller mobilt BankId:

Du använder en gammal version av Internet Explorer. Byt till en annan webbläsare om möjligt, eller skicka in formuläret på papper.
Läs om hur du skaffar BankID

Blankett

Alternativ 2:

Fyll i dina uppgifter på blankett och signera

Följ instruktionen noga när du fyller i blanketten. Det finns även blanketter för vidimerat id och fullmakter uppe i högermenyn. När du fyllt i blanketten, skriv ut och signera den. Därefter skickar du blanketten tillsammans med minnesmynten per post till Riksbanken.

Om du vill att dina pengar ska sättas in på ett konto i en utländsk bank ber vi dig använda blanketten.

 

Efter att du har fyllt i Riksbankens webbformulär eller blankett skickar du sedlarna till Riksbanken, vi kan ta emot vanlig post såväl som Rek och Värde. Kontakta ditt postombud för information om postens försäkringsvillkor. Adressen är:

 

Sveriges riksbank
Inlösen
103 37 Stockholm

 

Det tar vanligtvis cirka två veckor innan du har pengarna insatta på ditt konto. För närvarande har vi dock en högre belastning, vilket medför en längre handläggningstid än normalt. Riksbanken skickar inte ut något meddelande om när pengarna är insatta på ditt konto.

 

Tänk på att inte skicka lokalmynt till Riksbanken, utan enbart minnesmynt utgivna av Riksbanken.

Har du frågor?

Kontakta Riksbanken, telefon 08-787 09 06. Telefontider är helgfria vardagar kl. 08.00-12.00. Det går även bra att maila till inlosen@riksbank.se

 

Läs mer om penningtvättslagen i Sverige http://www.swedishbankers.se/

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

3 + 3 ?