Att lösa in ogiltiga sedlar

Riksbanken har möjlighet att mot en avgift på 100 kronor lösa in alla svenska ogiltiga sedlar, oavsett hur gamla de är. Riksbanken följer lagen om penningtvätt och behöver därför göra en kontroll av varifrån sedlarna kommer. I din ansökan om att lösa in ogiltiga sedlar måste du därför så utförligt som möjligt förklara varifrån du ursprungligen fått sedlarna och varför de inte har använts medan de var giltiga. Bifoga därför även underlag som t.ex. kvitton, kontoutdrag eller liknande som kan styrka förklaringen. Om du är ombud för någon annan behöver du skicka in en fullmakt.

OBS! Riksbanken tar inte emot utländska sedlar för inlösen.

Så här går du tillväga för att lösa in dina ogiltiga sedlar:

Du kan lösa in ogiltiga sedlar på två olika sätt:

 

Alternativ 1:

  • Använd Riksbankens Webbformulär (se nedan), du behöver då ha ett BankID eller ett mobilt BankID. Läs mer här om hur du går tillväga om du vill ansöka om ett BankID eller ett mobilt BankID.

eller

 

Alternativ 2:

  • Fyll i Riksbankens Blankett (se nedan), skriv ut och signera den. Därefter skickar du blanketten tillsammans med sedlarna per post till Riksbanken.

Webbformulär

Alternativ 1:

Fyll i dina uppgifter direkt på webben och signera med BankID eller mobilt BankID

 

 

Logga in med BankID eller mobilt BankID:

Du använder en gammal version av Internet Explorer. Byt till en annan webbläsare om möjligt, eller skicka in formuläret på papper.
Läs om hur du skaffar BankID

Blankett

Alternativ 2:

Fyll i dina uppgifter på blankett och signera

Följ instruktionen noga när du fyller i blanketten. Det finns även blanketter för vidimerat id och fullmakter uppe i högermenyn. När du fyllt i blanketten, skriv ut och signera den. Därefter skickar du blanketten tillsammans med sedlarna per post till Riksbanken.

Riksbankens avgift är 100 kronor

Riksbanken löser in sedlar endast om det totala värdet på sedlarna är mer än 100 kronor. Anledningen är att vi tar ut en avgift på 100 kronor per ärende oavsett hur många sedlar eller hur stort belopp som skickas in.

 

Om du vill att dina pengar ska sättas in på ett konto i en utländsk bank ber vi dig använda blanketten.

 

Efter att du har fyllt i Riksbankens webbformulär eller blankett skickar du sedlarna till Riksbanken, vi kan ta emot vanlig post såväl som Rek och Värde. Kontakta ditt postombud för information om postens försäkringsvillkor. Adressen är:

 

Sveriges riksbank
Inlösen
103 37 Stockholm

 

Observera att vi inte har något kontor dit du kan gå för att lösa in sedlarna, du måste skicka dem per post enligt något av ovanstående alternativ.

 

Det tar vanligtvis cirka två veckor innan du har pengarna insatta på ditt konto. För närvarande har vi dock en högre belastning, vilket medför en längre handläggningstid än normalt. Riksbanken skickar inte ut något meddelande om när pengarna är insatta på ditt konto.

Tänk på att inte skicka några giltiga sedlar till Riksbanken, utan bara de som är ogiltiga. Det går inte heller att skicka mynt till Riksbanken eftersom vi bara löser in minnesmynt.

Har du frågor?

Kontakta Riksbanken, telefon 08-787 09 06. Telefontider är helgfria vardagar kl. 08.00-12.00. Det går även bra att mejla till inlosen@riksbank.se

 

Läs mer om penningtvättslagen i Sverige http://www.swedishbankers.se/

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

1 + 2 ?