20-kronorssedel

Bild på framsidan av 20-kronorssedeln

Bild på baksidan av 20-kronorssedeln
Den nuvarande 20-kronorssedeln, i lila färgton i formatet (67 x 120 mm), kom 1997. Innan dess fanns det en 20-kronorssedel med samma motiv, men sedeln var större (72 x 130 mm) och hade en blå färgton istället för lila. Denna äldre sedel gavs ut från och med 1992 och blev ogiltig den 1 januari 2006.

 

1. Porträtt av Selma Lagerlöf graverat efter ett foto från 1922. I bakgrunden syns en värmländsk landskapsbild.

 

2. Inledningen till Gösta Berlings saga från originalmanuskriptet.

 

3. Ett graverat hästekipage där Selma Lagerlöf själv är en av passagerarna.

 

4. Ett kort utdrag ur Gösta Berlings saga. Den vertikala mikrotexten beskriver det värmländska landskapet.

 

5. Avsnitt ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige när Nils flyger över Skåneslätten.

 

6. Bakgrunden med åkrar och fält består av olika maskinritade guillochemönster - fina linjer - som trycks i offset (plantryck).

 

Mått: 67 x 120 millimeter. 

 

Huvudmotivet på 20-kronorssedeln är ett porträtt av författaren Selma Lagerlöf. Porträttet är graverat efter ett fotografi taget av Jaegers ateljé 1922. Selma Lagerlöf (1858-1940) fick nobelpriset i litteratur 1909 och var ledamot i Svenska Akademien från 1914. Hon är den första kvinnan som har avbildats på en svensk sedel.

 

På sedelns framsida finns inledningen till Gösta Berlings saga, hennes första roman. Inledningen är hämtad dels ur författarens originalmanuskript, dels ur den första utgåvan med anfang (större begynnelsebokstav). Handlingen utspelar sig i den värmländska bruks- och herrgårdsmiljö där hon själv hade djupa rötter.

 

I bakgrunden syns en stiliserad värmländsk landskapsbild av en skog och en sjö. Detta tema tas även upp i mikrotexten som löper längs med den högra kanten på sedeln:

 

"Sjön har sina källor ganska långt upp i norr och där är ett härligt land för en sjö. Skogen och bergen upphöra aldrig att samla vatten åt den. Strömmar och bäckar störta ned i den året om. Den har fin vit sand."

Denna text är tagen från Gösta Berlings saga. Mellanslag och skiljetecken är utelämnade i mikrotexten.

 

På framsidan finns även en graverad vinjett med ett hästekipage där Selma Lagerlöf själv är passagerare, samt ett kort utdrag från den första utgåvan av Gösta Berlings saga.

 

På sedelns baksida är motivet en grafisk tolkning av ett avsnitt ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, där Nils och Mårten gåskarl flyger över Skåneslätten.

Dela

Senast granskad

Innehållsansvarig

Kontakta innehållsansvarig

Fyll i information

För att minimera automatiskt spam ber vi dig att svara på frågan i fältet nedan.

5 + 4 ?