Buy now pay later – ett hot mot den finansiella stabiliteten?

Framväxten av BNPL

Till rapportens startsida
Framväxten av BNPL

BNPL är ett populärt betalningsalternativ i Sverige

Publicerad: 5 september 2023

I Sverige har köp på faktura funnits länge som ett alternativ i den fysiska handeln. Men sedan det introducerades även i e-handeln under 2000-talet har det varit ett viktigt verktyg för att minska tröskeln att handla online där det är svårare för kunder att bedöma butikers leveransförmåga samt risken för bedrägerier. Det finns därmed en trygghetsaspekt för konsumenten med att använda BNPL så länge betalningen sker efter att varorna har levererats. Dessutom är det mer tillgängligt än exempelvis kreditkort eftersom det inte kräver en ansökan i förväg eller en viss minimiinkomst. Från e-handlarnas perspektiv hjälper BNPL att minska antalet övergivna varukorgar och därmed öka försäljningen.

BNPL i e-handeln är i dag betydligt vanligare i Sverige än globalt. I dagsläget sticker Sverige ut med den högsta andelen betalningar med BNPL i e-handeln i världen på runt 24 procent (se Diagram 3).

Diagram 3. Olika länders andel betalningar med BNPL i e-handeln Andel betalningar i e-handeln som görs med BNPL, baserat på transaktionsvärdet, procent Diagram 3. Olika länders andel betalningar med BNPL i e-handeln
Anm. Baserat på marknadsundersökningsdata för 2022. De tillfrågade fick svara på om de köpt något med BNPL, där BNPL definierades som att köpa något nu och skjuta upp betalningen, alternativt att delbetala. Utöver definitionen gavs även exempel på lokala BNPL-leverantörer för att de tillfrågade ytterligare skulle förstå vad som avsågs med BNPL. Källa: FIS/Worldpay, The Global Payments Report 2023

Det finns olika tänkbara förklaringar till det. Dels finns det en svensk tradition av att köpa varor på faktura från den fysiska handeln, dels grundades en av de största BNPL-aktörerna globalt, Klarna, i Sverige.[7] Detta gäller framför allt större inköp som elektronikvaror.