Big data-projekt kan ge bättre inflationsprognoser

Nyhet I ett pilotprojekt har tre ekonomer på Riksbanken samlat in priser på frukt och grönsaker från internet med så kallad skrapning. Resultaten tyder på att metoden kan ge mer träffsäkra inflationsprognoser på kort sikt och är ett exempel på de möjligheter som det ökande utbudet av data ger.

– Ny teknik gör det möjligt att förstå prisutvecklingen bättre och göra bättre inflationsprognoser på kort sikt. Mycket arbete återstår men jag tycker att det finns potential i den här metoden, säger Markus Tibblin, senior ekonom på Riksbanken och en av deltagarna i projektet.

Prognoser för inflationsutvecklingen är viktiga för Riksbanken eftersom målet för penningpolitiken är att hålla inflationen kring 2 procent per år. De penningpolitiska besluten baseras visserligen på inflationsutvecklingen sett över en längre tid men för att kunna göra tillförlitliga prognoser över den framtida inflationen måste man ha en god kännedom om inflationen idag och en bra träffsäkerhet när det gäller inflationsutvecklingen de kommande månaderna.

Vissa delkomponenter i inflationssiffrorna svänger mer än andra och är därför svåra att förutse, exempelvis priser på frukt och grönsaker, energi och flygresor. Projektgruppen utvecklade därför en automatisk process kallad skrapning som under nästan två år dagligen samlade in uppgifter från internet om priser på apelsiner, bananer, paprikor, äpplen, gurkor, vitkål, vindruvor, blomkål, päron, purjolök och tomater.

Projektet har visat att det går att samla in priser från internet på ett effektivt sätt och att de insamlade priserna kan tillföra information när man gör prisprognoser på frukt och grönt.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2017-12-29