Att lösa in skadade och missfärgade sedlar

Om du har en skadad eller missfärgad sedel kan du i vanliga fall vända dig till en bank för att byta ut den. Om Banken inte byter ut sedeln kan du skicka in den/dem till Riksbanken. Riksbanken har möjlighet att lösa in skadade och missfärgade sedlar. Observera att vi inte har något kontor där du kan lämna in sedlarna. Du får istället skicka in dem till oss och du väljer själv om du vill använda vanlig post, rekommenderat brev eller värdepost.

Du ansöker om inlösen antingen via Riksbankens webbformulär eller blankett. I din ansökan ska du ange varifrån du ursprungligen har fått pengarna och hur de skadats eller missfärgats. Lämna en så utförlig förklaring som möjligt och skicka med underlag som styrker förklaringen.

Så här går du tillväga för att lösa in dina skadade sedlar

Fyll i Riksbankens blankett Ansökan om inlösen av skadade eller missfärgade svenska sedlar för privatpersone (PDF), skriv ut och signera den. 

Skicka sedlarna till Riksbanken:

Efter att du har fyllt i Riksbankens webbformulär eller blankett skickar du sedlarna till Riksbanken. Kontakta ditt ombud om du vill ha mer information om Postnords försäkringsvillkor.

Adressen är:

Sveriges riksbank
Inlösen
103 37 Stockholm

När vi tagit emot och registrerat din ansökan skickas en bekräftelse per mejl till dig om du har angett en mejladress i din ansökan. Om din ansökan beviljas skickar Riksbanken inte ut något ytterligare meddelande när pengarna betalas ut till det konto du har angett.

Förutsättningar för inlösen

Den del som finns kvar av sedeln måste vara i ett stycke. Sedelnumret behöver inte nödvändigtvis vara intakt.

  • Om minst två tredjedelar av sedeln finns kvar får du ersättning med hela beloppet.
  • Om mindre än två tredjedelar men mer än en tredjedel av sedeln finns kvar får du ersättning med halva beloppet.

Riksbanken har möjlighet att lösa in skadade och missfärgade svenska sedlar från allmänheten enligt bestämmelser i riksbankslagen och Riksbankens föreskrifter om inlösen av sedlar och mynt.

Riksbanken följer lagen om penningtvätt. Det innebär att vi försöker förebygga och förhindra penningtvätt. Riksbanken måste därför kontrollera varifrån sedlarna kommer och ha viss kännedom om de personer som vill lösa in sedlar. I din ansökan måste du därför så utförligt som möjligt förklara varifrån du ursprungligen har fått sedlarna och hur de skadats eller missfärgats.

Om det blir avslag på ansökan behåller Riksbanken sedlarna eftersom de har upphört att vara lagliga betalningsmedel och inte ska cirkulera i samhället.

 

Riksbankens regelverk: Länk till information om vilka regler och föreskrifter som tillämpas i samband med inlösen

Har du frågor?

Kontakta Riksbanken, telefon 08-787 09 06. Telefontider är helgfria vardagar kl. 08.00-12.00. Det går även bra att mejla till inlosen@riksbank.se

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Tack för ditt svar!

Uppdaterad 2019-12-06