Vanliga frågor om valutakurserna

När publiceras valutakurserna?

Nya noteringar för valutakurserna publiceras varje svensk bankdag kl. 16.15. Månadsgenomsnitt för valutakurser finns tillgängliga sista bankdagen i varje månad och årsgenomsnitt för valutakurser finns tillgängliga sista bankdagen varje år, kl. 16.15.

Vilka valutakurser publicerar Riksbanken?

Riksbanken publicerar samma valutakurser som ECB publicerar.

Vad är det för källa till de valutakurser som Riksbanken publicerar?

Valutakurserna som Riksbanken publicerar från och med 27 november 2023 är fastställda av ECB (Europeiska centralbanken), men omräknade av Riksbanken till kurser mot svenska kronor. Tidigare publicerade Riksbanken valutakurser fastställda av Nasdaq.

Måste man ange källa när man sprider statistik om räntor och valutakurser vidare?

Ja, du måste alltid ange att Sveriges riksbank är källan ("Källa: Sveriges riksbank").
Valutakurserna som Riksbanken publicerar från och med 27 november 2023 är fastställda av ECB (Europeiska centralbanken), men omräknade av Riksbanken till kurser mot svenska kronor. Tidigare publicerade Riksbanken valutakurser fastställda av Nasdaq.

Om man själv har bearbetat statistiken om räntor och valutakurser, ska man ange källa då också?

Nej, i sådana fall får man inte ange Sveriges riksbank som källa.

Får jag använda kurserna i kommersiellt syfte?

Riksbankens kurser är fritt tillgängligt utan avgift och datat får fritt bearbetas och vidareutnyttjas utan att något särskilt medgivande eller avtal krävs. Valutakurserna är dock endast indikativa och publiceras av Riksbanken i informationssyfte. De bör därför inte användas för transaktionsändamål.

Hur beräknas valutakurserna?

Valutakurserna är så kallade mittkurser (kurser mitt emellan köp- och säljkurser) på interbankmarknaden vid en given tidpunkt. Nära den tidpunkt då växelkurserna noteras, runt 14:10 (centraleuropeisk tid), får Europeiska centralbanken (ECB) en relevant växelkurs, till exempel antalet svenska kronor för en euro, på interbankmarknaden från banker och elektroniska handelssystem och fastställer den mest exakta marknadskursen som är möjlig vid denna tidpunkt. Läs mer på ECB:s webbplats.

Var kan jag hitta valutakurser som Riksbanken inte publicerar?

Om du vill ha information om en valutakurs som inte finns i Riksbankens databas kan du kontakta din affärsbank eller ett växlingskontor för mer information, eller till exempel titta på Oanda.com eller SEB Group:s webbplats.

I vilken enhet publiceras valutakurserna?

Kursen för alla valutorna i Riksbankens databas anges som 1 svensk krona mot 1 enhet av den utländska valutan från och med 27 november 2023. (Tidigare angavs kursen i svenska kronor mot 100 enheter av den utländska valutan för vissa valutor).

Kan man med automatik hämta valutakurserna från Riksbanken?

Ja, det kan man göra. Riksbanken tillhandahåller ett REST API (Application Programming Interface) i syfte att förenkla för användare som vill integrera sina system för att automatiserat kunna hämta räntor och valutakurser från Riksbanken. Läs mer: Hämta räntor och valutakurser via API.

Beräknar och publicerar Riksbanken ackumulerat årsgenomsnitt?

Nej, på den nya söksidan ”Sök års- och månadsgenomsnitt - valutakurser” beräknas och publiceras inget ackumulerat årsgenomsnitt. På den sidan går det endast att få fram årsgenomsnittet för år som har passerat.

Hur gör jag för att beräkna det ackumulerade årsgenomsnittet på egen hand?

Då får man använda sökformuläret på sidan "Sök räntor och valutakurser". Välj en eller flera valutor och ta ut dagsnoteringarna från årets första bankdag till den sista bankdagen för vald period. Exportera resultatet till Excel (XLS) och räkna därefter på egen hand ut ett genomsnitt hittills för året.

Varför beräknar och publicerar Riksbanken inte längre ackumulerat årsgenomsnitt?

Den funktionaliteten är i dagsläget inte utvecklad, utan om man vill ha ackumulerat årsgenomsnitt får man använda sökformuläret på sidan Sök räntor och valutakurser och göra beräkningen själv.

Hur långt tillbaka finns det historik för valutakurserna?

Information om historik för valutakurserna finns på sidan Historiska valutakurser och valutor som har upphört 

Vad betyder ultimo?

Ultimo är det värdet som noterades den sista bankdagen för vald period.

Vad är valutaterminskurser?

Du kan köpa eller sälja en valuta mot en annan valuta vid ett senare datum till en kurs som bestäms idag, det kallas ”valutakurstermin”. Priset för en valutakurstermin uttrycks i räntepunkter. Det är det som avgör premien som man betalar eller som man får.

Vad är särskilda dragningsrätter (SDR)?

SDR, Special Drawing Rights, eller särskilda dragningsrätter, är en internationell reservtillgång som skapats av Internationella valutafonden, IMF, för tilldelning till medlemsländerna. SDR är ingen valuta, värdet på SDR beräknas som en korg av fem valutor (dollar, euro, renminbi, yen och pund).

Friskrivning och reservation

Valutakurserna är endast indikativa och publiceras av Riksbanken i informationssyfte. De bör därför inte användas för transaktionsändamål.

Riksbanken reserverar sig för eventuella felaktigheter och ändringar av noteringar i efterhand samt mot eventuella avbrott på webbplatsen och i API:et som kan påverka åtkomst av statistiken.

Riksbanken förbehåller sig rätten att göra uppdateringar/ändringar av webbplatsen och API:et som kan komma att påverka nedladdning av statistik.

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2023-12-15