BIS Innovation Hub Nordic Centre

Bank for International Settlements, BIS, har i samarbete med Riksbanken och centralbankerna i Danmark, Island och Norge etablerat ett center för innovation i Stockholm – BIS Innovation Hub Nordic Centre. Det nordiska innovationscentret ska verka för att fördjupa analysen av tekniska finansiella innovationer som är relevanta för centralbanker.

Ett nordiskt innovationscenter kommer att fungera som ett nav för ett nätverk av experter inom innovation, för forskning om viktiga trender inom finansiell teknik av betydelse för centralbanker och för att främja internationellt samarbete i syfte att förbättra det globala finansiella systemets funktionssätt.

Ett nordiskt innovationscenter placerat i Stockholm kommer att bidra till att Danmark, Island, Norge och Sverige fortsätter att ligga i framkant vad gäller forskning kring digitala lösningar och analys av innovationer inom fintech. Det kommer också att bidra till fördjupad kunskap på flera områden inom finansiella innovationer som är relevanta för centralbanker.

Tillsammans med BIS och de andra centralbankerna i Danmark, Island och Norge arbetar Riksbanken nu med att ta fram ett ramverk för hur BIS Innovation Hub Nordic Centre i Stockholm ska fungera, och för att en etablering av centret i Stockholm ska bli verklighet inom en så snar framtid som möjligt.

BIS innovationscenter

Under 2019 etablerade BIS innovationscenter i Hong Kong, Schweiz och Singapore. BIS utökar nu sitt nätverk och etablerar fyra nya innovationscenter i samarbete med Bank of Canada (Toronto), Bank of England (London), Eurosystemet (Frankfurt och Paris) och de fyra nordiska centralbankerna, Danmarks Nationalbank, Islands Sedlabanki, Norges Bank och Sveriges riksbank (Stockholm). Dessutom kommer BIS att ingå ett partnerskap med Federal Reserve System i New York.

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2021-09-17