Skyddsinfärgade sedlar

Den som stjäl sedlar från till exempel en värdetransport ska inte kunna använda sedlarna. Därför finns det färgpatroner bland sedlarna som vid ett angrepp missfärgar dem så att de inte längre ska gå att använda som betalningsmedel. Ta därför inte emot en sedel som är infärgad.

Det finns flera typer av sedelskyddsfärg: svart, rosa, lila, grön, röd och blå samt kombinationer av dessa färger. Mängden färg kan variera och färgen kan även ha blekts, till exempel om sedeln tvättats, vilket skapar andra nyanser. Infärgningen kan finnas var som helst på sedeln men sitter ofta längs kanterna.

Här visas exempel på sedlar infärgade med olika typer av sedelskyddsfärg

Bild på skyddsinfärgade sedlar

Om en sedel har brända delar eller kanter kan det vara ett tecken på att den är stulen. Det är därför viktigt att vara extra uppmärksam när delar av sedlar har klippts eller rivits bort. Det kan tyda på att någon har klippt bort delar med sedelskyddsfärg för att på så sätt kunna använda sedeln. Det förekommer också ofta att sedelskyddsfärgen har målats över för att dölja infärgningen.

Sedlar som är infärgade med sedelskyddsfärg kan ha tvättats och därmed kan sedelskyddsfärgen och sedeln i övrigt ha blivit mer eller mindre blekt.

Affisch att skriva ut

Här finns en affisch att skriva ut med information om hur man kan se om en sedel är infärgad med sedelskyddsfärg.  

Om du har en sedel som är färgad

Om du har en sedel som är infärgad med sedelskyddsfärg får du ingen ersättning för den. Om sedeln däremot är färgad med något annat än sedelskyddsfärg kan du byta ut den på en bank. Läs mer om missfärgade och fläckade sedlar under rubriken Att lösa in skadade och missfärgade sedlar.

Har du frågor?

Kontakta Riksbanken, telefon: 08-787 00 00.

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2022-10-13