Riksbankens 350-årsjubileum

År 1668 beslutade riksdagen att grunda Riksens Ständers Bank, som 1867 fick namnet Sveriges riksbank. Riksbanken är därmed världens äldsta centralbank. Under 2018 fyllde Riksbanken 350 år vilket vi firade med olika aktiviteter under hela jubileumsåret.

Sedelräkning på Riksbanken

Riksbanken är idag en modern centralbank med en verksamhet som ständigt utvecklas. I grunden är dock uppdraget detsamma som det alltid varit – att skapa förutsättningar för god ekonomisk utveckling, ekonomisk stabilitet och tillväxt i Sverige.

Under jubileumsåret 2018 tog vi tillfället i akt att uppmärksamma den viktiga roll som Riksbanken har haft under 350 år genom att berätta vår historia och knyta ihop den med nutid och framtid. Syftet var att sprida kunskap om Riksbankens roll i svensk ekonomi och om de viktiga framtidsfrågorna inom vårt område.

Vi arrangerade aktiviteter både för särskilt inbjudna och för allmänheten, såväl i Stockholm där Riksbanken har sitt huvudkontor som runt om i landet där vi tidigare haft lokalkontor. Här är några exempel på händelser under jubileumsåret:

Jubileumskonferens

Den 25 maj 2018 var Riksbankens och riksdagens officiella firande av Riksbanken 350 år. Då hölls en jubileumskonferens på temat "Centralbankers roll i dåtid, nutid och framtid".

Jubileumsturnéer

Riksbanken anordnade evenemang för allmänheten på sex av de orter i landet där Riksbanken tidigare har haft lokalkontor: Luleå, Karlstad, Malmö, Sundsvall, Göteborg och Linköping. Allmänheten bjöds in till en föreläsning där någon av våra sex direktionsledmöter höll en presentation på temat betalningar "Från kopparmynt till e-krona" och berättade om Riksbankens historia. Vi bjöd också på tårta och kaffe.

Öppet hus

Den 22 september 2018, exakt 350 år efter grundandet, firade Riksbanken sin 350-årsdag genom att öppna upp portarna för allmänheten till huvudkontoret på Brunkebergstorg i Stockholm.

Besökarna fick ta del av:

  • guldtackor ur guld- och valutareserven,
  • en utställning med bland annat privatbankssedlar, Sveriges första mynt och en kopia av världens största kopparmynt,
  • filmer om Riksbankens verksamhet,
  • föreläsningar med riksbankschef Stefan Ingves, förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick och vice riksbankschef Cecilia Skingsley om Riksbanken och vår historia,
  • föreläsningar med författaren och historikern Gunnar Wetterberg som berättade om Riksbankens 350-åriga historia,
  • guidade visningar av arkitekturen och konsten i riksbankshuset, där även fullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice riksbankscheferna Per Jansson, Martin Flodén och Henry Olsson berättade om direktionens och fullmäktiges arbete.

Jubileumsbok

Jubileumsboken "Sveriges Riksbank and the History of Central Banking" gavs ut. Boken ger läsaren en samlad bild av centralbankers historiska utveckling med tyngdpunkt på Riksbanken.

Frimärken

PostNord gav under 2018 ut två frimärken för att uppmärksamma att Riksbanken fyllde 350 år.

Stadsvandringar

Stadsmuseet arrangerade stadsvandringar om viktiga platser och byggnader i Riksbankens historia.

Skrift

Vi tog fram skriften "Sveriges riksbank – en resa under 350 år" som ger en tillbakablick över viktiga händelser i Riksbankens historia fram till idag.

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2019-01-26

Historisk tidslinje

Denna historiska tidslinje tar dig på ett överskådligt sätt genom Riksbankens 350-åriga historia, från 1600-talet fram till idag.

Historia

Hur blir det med tårtan?

När Riksbanken fyllde 350 år ställdes direktionen inför en del svåra beslut. Hur blir det till exempel med tårtan till kalaset?

Se filmen

Film om vår historia

Gunnar Wetterberg, historiker och författare beskriver vår historia med sina egna ord och tar oss på en resa genom Riksbankens 350-åriga historia.

Se filmen ”Sveriges riksbank 1668-2018”