Riksbankscertifikat
När banksystemet har ett likviditetsöverskott gentemot Riksbanken drar Riksbanken in likviditet genom att emittera riksbankscertifikat till en ränta som motsvarar styrräntan.
Riksbankscertifikat är värdepapper som ges ut av Riksbanken. Certifikaten har en kort löptid, vanligen sju dagar, och emitteras en gång i veckan, normalt på tisdagar.
När de penningpolitiska motparterna placerar i riksbankscertifikat, lånar Riksbanken likviditet från banksystemet till en ränta som motsvarar styrräntan. Vid varje emissionstillfälle erbjuder Riksbanken normalt en volym certifikat som motsvarar banksystemets lägsta prognosticerade likviditetsöverskott under certifikatens löptid. För att underlätta bankernas likviditetshantering är riksbankscertifikaten återförsäljningsbara.
Om motparternas sammanlagda efterfrågan på riksbankscertifikat är större än den erbjudna volymen erhåller varje motpart en procentandel av sitt bud. Denna andel fastställs utifrån kvoten mellan den erbjudna volymen och den efterfrågade volymen.
Tack för ditt svar!
Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare
Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor? Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)