Anders, förvaltningsledare IT

Anders har arbetat på Riksbanken sedan 2015 och är idag förvaltningsledare på avdelningen för IT och digitalisering. Här berättar Anders om sin roll och hur hans utvecklingsresa på banken har sett ut.

För att utvecklas som medarbetare och kollega brukar jag be om feedback, det är ett bra sätt att få förslag till min framtida utveckling tycker jag.

Varför sökte du till Riksbanken?

– Riksbanken hade en intressant IT-tjänst ledig som passade min kompetens och erfarenhet. Jag ville samtidigt byta bransch, som då var inom IT för flygbolaget SAS, och tyckte Riksbanken verkade vara en spännande och utvecklande arbetsplats att byta till.

Kan du berätta om din nuvarande roll!

- Sedan fyra år tillbaka arbetar jag som förvaltningsledare IT inom ett område som heter Stöd & Uppföljning. Jag arbetar nära verksamheten och hjälper till med hantering och planering av IT-frågor och önskemål om IT-utveckling inom mitt förvaltningsområde som stödjer många verksamheter inom Riksbanken, från personal och ekonomienheter till fastighet och upphandlingsenheter för att nämna några.

Hur har din utvecklingsresa på Riksbanken sett ut?

– Jag började på IT-avdelningen som systemansvarig för ett antal system. Under åren har jag även arbetat som projektledare. Jag har även fått möjlighet att gå externa och interna utbildningar som har bidragit stort till min utveckling.

Har det alltid varit självklart åt vilket håll du varit på väg?

– Att jag ville arbeta inom IT har hela tiden funnits med som en riktlinje. I början hade jag siktet inställt på att bli utvecklare men med tiden har min väg hunnit ändrat sig både en och två gånger. Själva IT-branschen ändras ju också hela tiden så jag tänker att det är bra att vara öppen för alla olika vägar som skapas.

Vad har varit viktigt för dig när det gäller utvecklingen i ditt arbete?

– Jag tycker att det är viktigt att utveckling uppmuntras och prioriteras, och att hela tiden försöka utveckla de egenskaper och arbetssätt som man använder sig av i sin roll. Att se och lära av mina kollegor har också varit viktigt, det finns alltid något som man kan ta med sig när det gäller sin egen utveckling.

Vilket stöd har du fått i din utvecklingsresa?

– Under min tid på Riksbanken har jag haft en bra dialog med min chef kring vad som skulle vara bra för min fortsatta utveckling. Vi har diskuterat utifrån mina förslag och haft mina mål från utvecklingssamtalet som underlag. Även mina kollegor har hjälpt mig genom att ge förslag på bra utvecklingsmöjligheter och alltid funnits där för att svara på mina frågor och funderingar.

Hur har du själv varit drivande i din utveckling?

– För att utvecklas som medarbetare och kollega brukar jag be om feedback, det är ett bra sätt att få förslag till min framtida utveckling tycker jag. Under året brukar jag även leta efter utbildningar, dels via nätet men också via mina kollegor. Omvärldsbevakning inom IT-området planerar jag också in under året.  

Har du satt upp tydliga mål för dig själv?

– På kort sikt har jag tydliga mål, de handlar främst om kompetensförbättring eller olika aktiviteter som ska göras. På längre sikt har jag också satt upp mål men tillåtit mig själv att inte ha dem lika specifika.

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2022-07-14