Shiba, senior jurist

Som senior jurist på avdelningen för finansiella marknader jobbar Shiba med juridisk rådgivning. Hon hanterar dagligen rykande dagsaktuella frågor som ständigt är i skärningspunkten mellan juridik och politik. Här berättar Shiba mer om sin roll och hur Riksbanken är som arbetsplats.

”Verksamheten påverkas ständigt av vår händelserika omvärld vilket skapar en grymt stimulerande och fantastiskt rolig arbetsplats!”

Vad jobbar du med?

- I min roll som senior jurist ingår att bistå avdelningen med juridisk rådgivning. Frågor som hamnar på mitt bord handlar bland annat om aktiviteter på de finansiella marknaderna, Riksbankens kapitalförvaltning, det operativa genomförandet av de penningpolitiska besluten och arbete med referensräntan Swestr.

- Exempel på konkreta arbetsuppgifter är upprättande av avtal, förhandling med externa motparter, upprättande av beslut, men även löpande intern förvaltning. Arbetet är oerhört varierat och frågorna följer samhällsutvecklingen. Under pandemin hamnade frågor kring olika åtgärdspaket gentemot marknaden högt upp på agendan. Under våren 2022 har en hel del fokus legat på reformering av det penningpolitiska styrsystemet.

- För mig som samhällsintresserad jurist är Riksbanken en fantastisk arbetsplats där jag får hantera rykande dagsaktuella frågor, ständigt i skärningspunkten mellan juridik och politik. Ett exempel på detta är Riksbankens internationella samarbete för experthjälp. Teknisk assistans för att överföra kunskaper inom centralbanksrelaterade områden och på så sätt bidra till ekonomisk stabilitet och utveckling i andra länder.

Vad är viktigt för att göra ett bra jobb i din roll?

- Viktiga egenskaper för rollen som jurist är lyhördhet, nyfikenhet och engagemang. Som jurist utgör man en stödfunktion vilket förutsätter förståelse för kärnverksamheten och förmåga att identifiera legala risker eller legala utvecklingsområden i en dynamisk miljö. Det är viktigt att uppskatta att arbeta i team, att ha lätt för att samarbeta och kommunicera. Arbetet kräver en god förmåga att strukturera juridisk rådgivning på ett sätt som är anpassad och relevant för verksamheten.

Hur är det att jobba på Riksbanken?

- Jag trivs fantastiskt bra på Riksbanken och har gjort det sedan jag började under sommaren 2017. Kulturen är varm och välkommande samt präglas av mycket kvalificerade och kunniga kollegor. Verksamheten påverkas ständigt av vår händelserika omvärld. Detta skapar en grymt stimulerande och fantastiskt rolig arbetsplats!

- Oavsett vilka frågor som dyker upp, finns det alltid insiktsfulla kollegor att diskutera med. Trots att arbetet kretsar kring avancerade och utmanande uppgifter erbjuds balans i livet, vilket uppskattas.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Jag måste säga att kulturen och kollegorna, som jag redan varit inne på, är bland det bästa med arbetet på Riksbanken.

- Min upplevelse är också att Riksbanken är en generös arbetsplats som främjar kompetensutveckling och variation. Under min tid på banken har jag fått möjlighet att utvecklas, inta många roller och axla olika sorters uppdrag. Utifrån den betydande bredd av frågor som hanteras här finns stora möjligheter att testa olika tjänster vilket är en uppenbar fördel för den nyfikne och engagerade.

- Riksbanken, så som centralbank är unik i Sverige, men inte i världen. På Riksbanken blir man en del av världens centralbanksfamilj. En mycket inbjudande och spännande familj!

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2022-07-14