Petra, senior rådgivare

”Ekonomiska kriser har på ett eller annat sätt kastat mig in på nya spår både under utbildningen och i karriären.” Här berättar Petra Lennartsdotter om hur hennes utveckling har sett ut sedan hon började på Riksbanken 1999.

Jag har fått chans både att fördjupa mig och att byta spår, både här hemma och genom möjligheten att vara tjänstledig jobba utomlands.

Varför valde du att jobba på Riksbanken?

– Ekonomiska kriser har på ett eller annat sätt kastat mig in på nya spår både under utbildningen och i karriären. 90-talskrisen väckte mitt intresse för nationalekonomi och finansiell ekonomi – med ungdomlig ödmjukhet var tanken förstås att bygga det perfekta ”krisfria” finansiella systemet.

– Sedan slog Asienkrisen till mitt under forskarutbildningen och jag började fokusera på sådana händelser mer på allvar. Lite senare sökte Riksbanken någon som var intresserad av finansiell stabilitet och krisförebyggande arbete. Precis vad jag ville jobba med och på det bästa stället i Sverige att göra det. På den vägen är det.   

Hur har din utvecklingsresa sett ut på Riksbanken?

– Få arbetsplatser erbjuder så bra möjligheter att utvecklas i sitt jobb som Riksbanken. Jag har fått chans både att fördjupa mig och att byta spår, både här hemma och genom möjligheten att vara tjänstledig jobba utomlands. Jag började på avdelningen för finansiell stabilitet (AFS), men en tid med forskning styrde mig senare till finansiell marknadsanalys på avdelningen för penningpolitik (APP). Sedan blev det andra penningpolitiska frågor kring allt från låg styrränta till utvecklingen på bostadsmarknaden och kommunikation.

– 2010 dök en ny möjlighet upp. Den globala finanskrisen 2008 visade att det behövdes ett mycket starkare helhetsperspektiv i tillsynen av det finansiella systemet, inte minst i Europa. En viktig del av EU:s svar på det problemet blev en ny myndighet för makrotillsyn på EU-nivå, nämligen ESRB. Jag fick vara med och bygga upp ESRB på plats i Frankfurt, och stannade i tre år. Vansinnigt mycket jobb men en fantastisk erfarenhet. Möjligheten att kunna söka den här typen av uppdrag och vara tjänstledig från Riksbanken är helt klart en arbetsförmån (!)

– Efter ESRB-tiden kom jag tillbaka till AFS, men 2016 var det dags för Frankfurt igen. Denna gång blev det tre år på Europeiska centralbanken, ECB, där jag jobbade med makrotillsynsfrågor inom euroområdet. Nu är jag tillbaka efter tjänstledigheten, som senior rådgivare på systemriskenheten på AFS.

– Här har jag bland annat jobbat en hel del med samspelet mellan finansiell stabilitet och penningpolitik men det mesta av min arbetstid går till frågor relaterade till ESRB, där Stefan Ingves nu är 1:e vice ordförande. ESRB har ett brett mandat och jag kommer på ett eller annat sätt i kontakt med risk- och policyanalys av det mesta som berör makrotillsyn, från frågor vi brottats med länge till områden som cyberrisker och klimatrelaterade frågor. Sedan 2020 har det förstås också varit mycket fokus på hur pandemin och kriget i Ukraina påverkar det finansiella systemet. Det är nog väldigt få dagar som jag inte lär mig något nytt!

Vilket stöd har du fått under din utvecklingsresa?

– Jag har fått otroligt bra stöd från så många duktiga människor, till och med när jag varit tjänstledig. Till exempel, när jag med kort varsel flyttade till Frankfurt och ESRB hade jag nog inte varit på ett enda ”riktigt” internationellt möte. Plötsligt skulle jag båda organisera och till och med leda sådana möten själv, dessutom om frågor som var nya för mig.

– Förutom kunniga kollegor i Frankfurt hjälpte det väldigt mycket att ha Stefan Ingves som ordförande i den ESRB-kommitté som var själva motorn i arbetet. Och det fanns kollegor inte minst på AFS bara ett mejl eller telefonsamtal bort. Alltid! Det betydde otroligt mycket och jag hoppas kunna stödja andra på samma sätt själv.

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2022-09-23