Hur söker jag jobb på Riksbanken?

På den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar om rekryteringsprocessen på Riksbanken.

Jag är intresserad av att arbeta på Riksbanken, hur gör jag?

Alla lediga tjänster publiceras på Riksbankens webbplats på sidan Lediga jobb. Du kan prenumerera på våra lediga jobb och skicka in en ansökan när du hittar något som passar dig.

Vilka ansökningshandlingar skickar jag in när jag söker jobb på Riksbanken?

Alla tjänster och tillsättningar ser olika ut och vi anpassar därför vår metod för att på bästa sätt förstå din kompetens i relation till tjänsten. När du klickar på knappen ”Ansök” kommer du till ansökningsformuläret. Där ser du vilken information vi vill ha och vilka dokument du eventuellt ska bifoga. För det mesta önskar vi att du bifogar CV och personligt brev. Ibland önskar vi att du, också eller istället, svarar på ett antal urvalsfrågor och kryssar i vilka kompetenser och kunskaper du uppfyller. Oavsett metod är det viktigt att vi får in tillräckligt med information för att kunna göra ett urval.

Jag har skyddad identitet, hur går jag tillväga för att söka en ledig tjänst vid Riksbanken?

Kontakta rekryterande chef för att ansöka till ledig tjänst. HR handlägger din ansökan på ett säkert sätt, enligt nedskriven rutin för att säkerhetsställa din skyddade identitet.

Vad händer efter att jag skickat in min ansökan?

Du får en bekräftelse via mail att vi tagit emot din ansökan. Vi tittar på alla ansökningar efter att sista ansökningsdag har passerat. Du kommer därför inte att höra från oss innan dess. I vissa rekryteringar använder vi oss av logiska tester som en del av processen. Det är viktigt att du genomför testerna för att din ansökan ska ses som fullständig. Efter testerna  görs ytterligare ett urval och vissa går då vidare till telefonintervju eller intervju hos oss.

Hur går intervjun till?

I alla rekryteringar gör vi oftast minst två intervjuer där du får träffa rekryterande chef och/eller en representant från HR. Beroende på tjänst kan du också träffa andra chefer och medarbetare. På Riksbanken rekryterar vi kompetensbaserat vilket innebär att vi noggrant definierar vilken kompetens som efterfrågas och i intervjun undersöker vi just dessa kompetenser. Det gör vi genom att ställa frågor om dina erfarenheter och dina beteenden utifrån konkreta situationer.

Vad händer sen?

Om du går vidare i rekryteringsprocessen kan du bli inbjuden till att göra ett arbetsprov kopplat till den tjänst du söker. Vad som ingår varierar beroende på tjänst och innehåll. Vi tar även referenser, gör bakgrundskontroller och kollar att alla examensbevis är riktiga.

Kan jag skicka in en spontanansökan?

Vi har ingen möjlighet att matcha spontanansökningar mot lediga jobb. Vi ber dig därför istället att prenumerera på våra Lediga jobb och skicka in en ansökan när du hittar något som passar dig.

Tar ni emot praktikanter eller studenter?

Det finns ett stort intresse för att göra praktik eller internship hos oss. Tyvärr kan vi i regel inte erbjuda varken praktik eller internship förutom på forskningsenheten som erbjuder ett par platser för doktorander varje år. Dessa brukar utlysas på våren för ett par månaders praktik under hösten. Om du vill börja arbeta hos oss rekommenderar vi dig att hålla utkik efter Lediga jobb på vår webbplats.

När får jag återkoppling om jag sökt en tjänst på Riksbanken?

Vi försöker att återkoppla till alla våra kandidater så snart vi kan. Efter sista ansökningsdag arbetar vi med urvalet cirka 1-3 veckor och återkopplar till alla kandidater så snart vi kan inom det tidsspannet. Om du varit här på intervju kontaktar vi dig personligen, annars får du ett meddelande via mejl senast när vi avslutat rekryteringen och anställt en annan sökande. En rekrytering tar normalt en till tre månader. Alla tillsatta tjänster annonseras på Riksbankens webbplats i tre veckor efter att beslut fattats.

Hur söker jag en forskartjänst på Riksbanken?

Rekryteringarna till forskartjänster inom Riksbanken görs normalt sett enligt internationell modell och standard, en gång per år via ”Econ Job Market”. Lediga tjänster annonseras då ut på hösten både på Riksbankens webbplats och på den internationella webbplatsen www.econjobmarket.org. Rekryteringsprocessen är mycket snarlik Riksbankens vanliga process med skillnaden att den sköts via Econ job.

I undantagsfall anställer Riksbanken ibland forskare vid andra tidpunkter på året och då sköts processen precis som för övriga tjänster. Alla lediga tjänster publiceras på Riksbankens webbplats på sidan Lediga jobb, som du kan prenumerera på.

Ett urval av kandidater tas fram som går vidare till en kortare intervju. Den första intervjuomgången äger sedan rum vid de internationella konferenser som anordnas i december/januari av European Economic Association i Europa och American Economic Association i USA. Efter den första intervjuomgången väljs ett mindre antal kandidater ut som bjuds in till en heldag på Riksbanken, då ytterligare intervjuer genomförs och kandidaten presenterar sitt arbete vid ett forskningsseminarium.

Hur länge sparas mina ansökningshandlingar när jag söker jobb på Riksbanken?

Dina ansökningshandlingar sparas i Riksbankens rekryteringssystem två år efter att rekryteringen är avslutad, därefter raderas samtliga ansökningshandlingar. Vissa personuppgifter blir dock allmänna handlingar och diarieförs och lagras i enlighet med kraven i arkivlagen.

Är mina ansökningshandlingar offentliga?

När du söker jobb på Riksbanken godkänner du att dina personuppgifter registreras och behandlas för rekrytering. Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för HR och rekryterande personer inom organisationen i enlighet med Dataskyddsförordningen (EU) 2016/679, även kallad GDPR, med tillhörande författningar.

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. Vanligtvis gäller ingen sekretess för de uppgifter du registrerar. Uppgifterna kan därför komma att lämnas ut om någon begär dem med stöd av offentlighetsprincipen.

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2022-10-27