Dagens penningpolitik är i linje med Taylor-regeln

Ekonomisk kommentar, Nyhet Den svenska penningpolitiken, sedan inflationsmålet infördes, är i linje med en så kallad Taylor-regel. Även dagens mycket expansiva penningpolitik med minusränta är i linje med Taylor-regeln om man tar hänsyn till att den långsiktiga realräntan varierar över tiden och för närvarande är mycket låg. Det framgår av den ekonomiska kommentar som publiceras i dag.

Penningpolitiken brukar i många sammanhang beskrivas i termer av en så kallad handlingsregel. En sådan är Taylor-regeln, som har fått stor spridning under de senaste två decennierna. Ett skäl till att den har blivit populär är att den tycks kunna beskriva penningpolitiken i många länder förhållandevis väl, åtminstone under normala ekonomiska förhållanden. Ett annat skäl är att den i ekonomiska modeller har visat sig ge en god vägledning om hur penningpolitiken bör bedrivas. Regeln används ofta som riktmärke när penningpolitiken ska utvärderas; ingen centralbank skulle dock exakt följa Taylor-regeln.

Om Riksbankens ekonomiska kommentarer

Riksbankens ekonomiska kommentarer innehåller till exempel korta utredningar och debattartiklar. De åsikter som uttrycks i ekonomiska kommentarer är författarnas egna och ska inte uppfattas som Riksbankens ståndpunkt.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2017-12-29