Metoder för stresstest av banker utvärderade av forskare

Nyhet Österrikiska forskare har utvärderat metoder för stresstester av banksystem på uppdrag av Riksbanken och Finansinspektionen.

Både Riksbanken och Finansinspektionen genomför regelbundet olika former av stresstest på banker och metoderna som används i dessa övningar utvecklas kontinuerligt. För att få hjälp med övergripande metodval för Riksbankens och Finansinspektionens gemensamma stresstest av banksystem har myndigheterna vänt sig till två Österrikiska forskare, Martin Summer som är forskningschef på Österrikiska centralbanken och Thomas Breuer som är professor på University of Applied Sciences Vorarlberg.

Summer och Breuer har skrivit en rapport som övergripande beskriver olika metodval som de anser är viktiga för ett modernt stresstest av bankers kapital. Rapporten kan laddas ned via University of Applied Sciences Vorarlberg: Solvency stress testing of banks: Current practice and novel options.

Riksbanken och Finansinspektionen kommer att beakta Breuers och Summers slutsatser i det kontinuerliga arbetet med att vidareutveckla dagens metoder för stresstest av banksystem.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2017-12-29