The Future of Forward Guidance – internationell forskningskonferens 11-12 maj

Nyhet Den 11-12 maj arrangerar Riksbanken konferensen ”The Future of Forward Guidance” för inbjudna deltagare och talare. Konferensen handlar om hur centralbanker kan kommunicera om den framtida penningpolitiken.

Syftet med dessa dagar är att, tillsammans med ledande forskare från centralbanker och universitet, diskutera frågor som rör effekterna av olika sätt att ge vägledning om den framtida penningpolitiken, om centralbankers ränteprognoser har påverkat marknadsräntorna, och vilken roll växelkursen spelar för centralbankers kommunikation av den framtida penningpolitiken.

Konferensen ordnas mot bakgrund av att de båda utredarna Marvin Goodfriend och Mervyn King i sin rapport "Utvärdering av Riksbankens penningpolitik 2010–2015" rekommenderade Riksbanken att utvärdera sina erfarenheter av att publicera prognoser för reporäntan.

Riksbanken har publicerat prognoser för reporäntan i drygt tio år. Varje penningpolitisk rapport innehåller den så kallade räntebanan som visar Riksbankens prognos för reporäntan tre år framåt. Under det senaste året har Riksbanken arbetat med att utvärdera sina erfarenheter av att publicera ränteprognoser, och som ett led i det arbetet ordnas nu denna konferens.

Konferensen avslutas med en paneldiskussion där vice riksbankschef Martin Flodén deltar tillsammans med Narayana Kocherlakota (Lionel W. McKenzie Professor of Economics, Rochester University) och David Miles (Professor of Financial Economics, Imperial College Business School, London).

Se det bifogade programmet för mer information.

Vid frågor kontakta presstjänsten 08-787 02 00.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2017-12-29