Ändrade villkor för RIX och penningpolitiska instrument

Nyhet Riksbanken ändrar i de avtalsvillkor som gäller för deltagare i det svenska betalningssystemet RIX samt deltagare i det penningpolitiska styrsystemet. Bland annat förändras kraven på RIX-deltagarna och de penningpolitiska motparterna. Villkorsändringarna gäller från och med 1 april.

Ändringarna i Villkoren för RIX och penningpolitiska instrument innebär att kraven på RIX-deltagarna och de penningpolitiska motparterna förändras och att Riksbankens penningpolitiska styrsystem blir mer lättförståeligt. Bland annat justeras kraven på RIX-deltagare och penningpolitiska motparter och motpartskretsen förenklas så att Riksbanken framöver endast har en kategori av penningpolitiska motparter. Riksbanken inför också en tydligare kategorisering av penningpolitiska instrument.

Riksbanken ställer specifika krav på deltagarna i RIX som ska vara uppfyllda för att ett institut ska kunna antas som deltagare. Parallellt med rollen som deltagare finns rollerna penningpolitisk motpart samt motpart i valutatransaktioner. De avtalsvillkor som reglerar deltagandet i RIX är samlade i ”Villkor för RIX och penningpolitiska instrument”. Villkorsändringarna gäller från och med 1 april.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2019-03-18