Bankunionen har goda förutsättningar att fungera väl för Sverige

Nyhet, Remissvar Det är positivt för stabiliteten på de europeiska finansmarknaderna att bankerna inom bankunionen står under gemensam tillsyn och resolution. Svenska banker har en omfattande gränsöverskridande verksamhet, framför allt inom EU. Därför passar en EU-gemensam tillsyn och resolution den svenska banksektorn bättre än en nationell sådan. Riksbankens sammantagna bedömning är därför att bankunionen har goda förutsättningar att fungera väl för Sverige. Det skriver Riksbanken i det remissvar som idag lämnades till bankunionsutredningen. Men, påpekar Riksbanken, beslutet om ett svenskt deltagande i bankunionen, är ett politiskt beslut.

Riksbanken stödjer i sitt remissvar i allt väsentligt bankunionsutredningens analys och välkomnar att frågan har belysts så grundligt.

Den svenska banksektorn har en omfattande internationell verksamhet, framför allt inom EU och i synnerhet i den nordisk-baltiska regionen. Det innebär att EU-gemensam tillsyn och resolution passar bättre för Sveriges banksektor än en nationell sådan. Om Sverige skulle delta i bankunionen skulle vi få ta del av den kompetens och erfarenhet som den EU-gemensamma tillsynen och resolutionen samlat på sig. Dessutom pågår en harmonisering av regelverk inom EU och den innebär att det blir allt mindre utrymme för nationella särlösningar, oavsett ett eventuellt deltagande i bankunionen eller inte.

Riksbanken tar dock inte ställning i frågan om huruvida Sverige nu bör gå med i bankunionen eller inte. Beslutet måste fattas av politiker och det kräver en sammanvägning av många olika för- och nackdelar. Den politiska avvägningen innefattar bland annat en bedömning av om förutsättningarna för ett icke-euroland är tillräckligt goda för att kunna delta i bankunionen på likvärdiga villkor som ett euroland. Det finns även frågor som skulle behöva klargöras innan ett eventuellt beslut om att ingå i bankunionen fattas. En sådan fråga är vilka möjligheter ett land inom bankunionen har att i en krissituation lämna statligt stöd till en bank.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson reserverade sig mot remissvarets sammantagna bedömning, se särskilt yttrande.

Bankunionen

Bankunionen är en struktur – en institutionell ram – för att inom EU organisera arbetet med tillsyn och krishantering av banker. ECB utövar direkt tillsyn över betydande banker, och en EU-gemensam resolutionsmyndighet ansvarar för krishantering. Den gemensamma resolutionsmyndigheten har hand om en gemensam resolutionsfond som under strikta förutsättningar kan låna ut pengar direkt till krisande banker. Deltagande i bankunionen är obligatoriskt för euroländerna och frivilligt för övriga EU-länder.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2020-04-23