Enkätanalys om finansmarknadens inflationsförväntningar

Ekonomisk kommentar, Nyhet En analys av Riksbankens olika enkäter om inflationsförväntningar visar att penningmarknadsaktörernas långsiktiga inflationsförväntningar i genomsnitt legat nära inflationsmålet på 2 procent sedan 2010.

Denna ekonomiska kommentar sammanfattar några resultat från ett decennium av enkäter om inflationsförväntningar, som genomförts på Riksbankens uppdrag sedan 1995 då inflationsmålet om 2 procent infördes. Undersökningen är gjord av Gustaf Lundgren, ekonom på Riksbankens enhet för makrofinansiell analys, som även beskriver hur enkäterna har utvecklats och hur de skiljer sig från Konjunkturbarometerns frågor om inflationsförväntningar.

Undersökningen beskriver även måttet ”oenighet”, eller spridningen av svaren, som är ett viktigt begrepp i den akademiska litteraturen. Oenigheten i svaren brukar öka något i samband med ekonomiska nedgångar – vilket har skett nu under coronapandemin. Om oenighet är kopplat till förankringen av inflationsmålet kan det vara relevant för Riksbankens policyarbete, även om man ska vara försiktig med att dra långtgående slutsatser från vad som endast är tendenser i ett relativt begränsat datamaterial.

Läs mer i den ekonomiska kommentaren ”Enkätbaserade inflationsförväntningar”.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2021-05-19