Köp av säkerställda obligationer hade viss effekt på bolåneräntorna

Ekonomisk kommentar, Nyhet Riksbankens köp av säkerställda obligationer under coronapandemin bidrog till att bolåneräntorna sjönk. Köpen hade snabbast och störst effekt på bolåneräntorna med en bindningstid på mellan ett och två år. Det skriver Robert Emanuelsson, Erik O Andersson och Tamás Vasi i en ny ekonomisk kommentar.

Riksbanken satte in ett stort antal åtgärder under 2020 för att mildra de ekonomiska effekterna av coronapandemin och stödja svensk ekonomi. I den här ekonomiska kommentaren har författarna gjort en händelsestudie för att undersöka om och hur Riksbankens köp av säkerställda obligationer påverkade svenska bolåneräntor. Författarna betonar att det är svårt att separera genomslaget av Riksbankens åtgärder från andra åtgärder som genomfördes ungefär samtidigt. Deras resultat tyder dock på att Riksbankens köp av säkerställda obligationer bidrog till att bolåneräntorna sjönk, men att det tar åtminstone sex månader innan det sker. Köpen hade snabbast och störst effekt på bolåneräntorna med en bindningstid på mellan ett och två år. Effekten kommer något senare och är svagare på rörliga bolåneräntor.

 


Författare: Robert Emanuelsson, Erik O Andersson och Tamás Vasi – verksamma eller tidigare verksamma vid avdelningen för finansiell stabilitet.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2022-12-19