Redogörelse för penningpolitiken 2021 – Stöd åt återhämtningen i pandemin

Nyhet Coronapandemin präglade samhällslivet och den ekonomiska utvecklingen även under 2021. Det kraftiga fallet i BNP från inledningen av krisen återhämtades och sysselsättningsgraden steg till samma nivå som före pandemin. KPIF-inflationen steg snabbt under året, främst till följd av högre energipriser, och var över 4 procent i slutet av året. Bortsett från energipriser låg inflationen nära målet på 2 procent. Penningpolitiken syftade till att skapa goda förutsättningar för en inflation mer varaktigt nära inflationsmålet. Givet de extraordinära störningar som världsekonomin genomgått under pandemin, får måluppfyllelsen anses vara acceptabel.

Riksbankens åtgärder har hållit räntorna låga för hushåll och företag och säkerställt en fungerande kreditförsörjning. På så sätt har Riksbanken bidragit till en god ekonomisk utveckling och stabila finansiella förhållanden. Under hösten 2021 bedömdes de finansiella förhållandena vara så pass stabila att Riksbanken kunde börja avveckla en del av krisåtgärderna.

Läs gärna mer om förra årets penningpolitik i rapporten Redogörelse för penningpolitiken.

Köpen av värdepapper - en del av den framgångsrika hanteringen av den ekonomiska krisen

I rapporten finns en särskild artikel om Riksbankens köp av värdepapper, motiven och erfarenheterna så här långt. Coronapandemin har varit en påfrestning på samhällsekonomin, men återhämtningen har överträffat mångas förväntningar. Åtgärder av riksdagen och regeringen, Riksbanken och andra myndigheter bidrog till att avvärja en finanskris och med stöd från en expansiv finans- och penningpolitik förbättrades konjunkturläget gradvis under 2021. I det perspektivet har den samlade krishanteringen varit framgångsrik. Det är dock svårt att avgöra vilken betydelse enskilda åtgärder har spelat. Givet målsättningen med programmet för köp av värdepapper är Riksbankens bedömning att köpen har fyllt sin funktion och att de har bidragit till att begränsa pandemins skadeverkningar på den svenska ekonomin.

Utvärdering av Riksbankens prognoser

Riksbanksstudien Utvärdering av Riksbankens prognoser är ett komplement till Redogörelsen för penningpolitiken. Den beskriver den ekonomiska utvecklingen under året i förhållande till Riksbankens prognoser och innehåller en utvärdering av Riksbankens prognoser i förhållande till andras.

REDOGÖRELSE FÖR PENNINGPOLITIKEN

Riksdagens finansutskott granskar och utvärderar varje år den penningpolitik som Riksbanken fört under de närmast föregående åren. Redogörelsen för penningpolitik är ett underlag till den utvärderingen.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2022-03-24