Riksbankens undersökning av omsättningen på valuta- och räntemarknaden i Sverige

Nyhet Omsättningen på valutamarknaden i Sverige har ökat kraftigt 2022 jämfört med 2019. Under samma period har omsättningen på ränterelaterade derivat minskat påtagligt. Det framgår av den undersökning av omsättningen på valuta- och derivatmarknaden i Sverige som Riksbanken genomförde i april i år på initiativ av Bank for International Settlements (BIS).

Riksbankens undersökning är en del av en större undersökning (Triennial Central Bank Survey) koordinerad av BIS. Studien, som omfattar 52 länder, har genomförts vart tredje år sedan 1986 (Sverige har deltagit i undersökningen sedan 1989). Den senaste ägde rum 2019. Undersökningen mäter omsättningen av valutakontrakt på avista- och derivatmarknaden samt omsättningen av ränterelaterade derivatkontrakt.

För svensk del baseras undersökningen på omsättningen hos de fyra största svenska aktörerna, det vill säga Swedbank, Nordea Bank, SEB och Svenska Handelsbanken. Undersökningen gäller dessa bankers totala valuta- och derivathandel i Sverige och inte endast handeln i svenska kronor. Riksbankens del av undersökningen täcker dock inte den totala handeln varken i svenska kronor eller i räntederivat i svenska kronor eftersom en stor del av handeln bedrivs från andra länder. Den totala omsättningen i marknaden för svenska kronor och i marknaden för räntederivat i svenska kronor redovisas i BIS preliminära rapport.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2022-10-27