Stiger inflationen när räntan höjs?

Nyhet, Staff memo Även om det råder en bred samsyn att inflationen sjunker när centralbanken höjer räntan finns det mekanismer och kanaler som kan leda till motsatt effekt. Räntan utgör till exempel också en kostnad för många hushåll och företag som när den stiger kan orsaka högre inflation, eller relativpriser, istället för en önskad minskning.

I ett staff memo beskriver Stefan Laséen och Charlie Nilsson de utmaningar som man står inför när man ska mäta effekterna av penningpolitiken. När dessa utmaningar beaktas finner de att penningpolitiken har en påtaglig och signifikant negativ effekt på inflationen. Hushållens räntekostnader stiger visserligen på ett likartat sätt som styrräntan efter en räntehöjning. Men den totala effekten på inflationen är negativ. Inflationen sjunker med andra ord när räntan höjs.


Av Stefan Laséen och Charlie Nilsson, verksamma vid Riksbankens avdelning för penningpolitik.

Staff memo

I ett staff memo kan medarbetare på Riksbanken offentliggöra kvalificerade analyser i relevanta frågor. Det är en tjänstemannapublikation som är fri från policyslutsatser och individuella ställningstaganden i aktuella policyfrågor. Publikationen godkänns av berörd avdelningschef. De åsikter som uttrycks i staff memos är författarnas egna och ska inte uppfattas som Riksbankens ståndpunkt.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2024-01-12