Riksbanken vill att BIS etablerar en innovationshubb i Sverige

Pressmeddelande Bank for International Settlements, BIS, har nyligen börjat etablera innovationshubbar (innovationscentra) i ett fåtal länder för att fördjupa arbetet med att analysera tekniska finansiella innovationer. Riksbanken avser att kandidera för att BIS startar en innovationshubb i Sverige.

Under 2019 började BIS att etablera innovationshubbar i olika delar av världen. Dessa har till uppgift att främja internationellt samarbete och forskning kring innovativ finansiell teknik som är relevant för centralbanker. BIS planerar att etablera ytterligare innovationshubbar. Riksbanken anser att en BIS innovationshubb skulle kunna bidra positivt till att Sverige och vårt närområde fortsätter att ligga i framkant vad gäller forskning och analys om tekniska finansiella tjänster.

Riksbanken vill kandidera för att BIS etablerar en sådan innovationshubb i Sverige och behöver åta sig att delfinansiera hubbens verksamhet. Därför föreslår Riksbanken en ändring av riksbankslagen, så att Riksbanken efter riksdagens godkännande, får finansiera internationella organisationers verksamhet om denna har anknytning till Riksbankens verksamhet.

Riksbankens förslag skickas nu på remiss till andra myndigheter, organisationer och övriga intressenter. Efter avslutad remissomgång kommer Riksbanken att skicka in en framställan till riksdagen. BIS förväntas inom en snar framtid besluta om var de ytterligare hubbarna kommer att placeras.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2020-01-23