Bunge: Inflationen är på väg ner men svag krona bidrar till osäkerhet

”Penningpolitiken fungerar och inflationen är på väg ner. Men det är för tidigt att säga att vi är klara med inflationsbekämpningen. Det finns fortsatt risk för bakslag och en svag krona är en del av detta.” Det sa vice riksbankschef Aino Bunge på Industrins Finansförening i Stockholm dit hon bjudits in för att tala om det ekonomiska läget och Riksbankens syn på kronan.

Datum: 2023-12-11 13:00

Talare: Vice riksbankschef Aino Bunge

Plats: Industrins Finansförening

Inflationstrycket har dämpats och de senaste månaderna har konsumentpriserna ökat i långsammare takt än tidigare. ”Det är goda nyheter, men förändringar över kortare perioder kan variera mycket. För att bedöma inflationsutvecklingen framåt behöver vi fortsätta att bevaka en bred uppsättning av inflationsindikatorer, liksom konjunkturutsikterna.”

Penningpolitiken verkar åtstramande och efterfrågan sjunker i Sverige. ”De signaler vi har fått tyder på att detta har gjort det svårare för företagen att höja priserna och prisplanerna har justerats ner. Men det är centralt att dessa planer också fortsatt bekräftas i den faktiska prisutvecklingen”, framhöll Bunge.

Växelkursen har betydelse för inflationsutvecklingen

Den svaga kronan bidrar enligt Bunge också till osäkerheten om inflationsutvecklingen. ”Riksbanken har inget mål för kronan, vi har ett mål för inflationen. Men växelkursen påverkar utsikterna för inflationen och därför behöver vi följa den noga.”

När inflationen är hög verkar det dessutom vara lättare för företagen att lägga över sina kostnadsökningar från växelkursen på konsumentpriserna, sa Bunge och hänvisade till Riksbankens studier i de senaste Penningpolitiska rapporterna.

Många, inklusive Riksbanken, bedömer att kronan är undervärderad. De ekonomiska förutsättningarna i Sverige relativt omvärlden – med starka statsfinanser, en motståndskraftig arbetsmarknad och en god konkurrenskraft – talar för att kronan kommer att stärkas. ”Om spekulation bidragit till att försvaga kronan de senaste åren, kan det betyda att den kan stärkas relativt snabbt när omsvängningen väl sker, och placerarna tar nya positioner baserat på att trenden har brutits. Kanske är vi redan där. Den senaste tiden har kronan stärkts. Men den är fortfarande svag och vår prognos är att den ska stärkas ytterligare.”

Bunge ser alltså fortsatta risker för inflationsutvecklingen: ”Det finns visserligen mycket som tyder på att inflationen ska fortsätta falla. Men det är för tidigt att säga att vi är klara med inflationsbekämpningen. Det finns fortsatt risk för bakslag och en svag krona är en del av detta. Inflationen ska ner hela vägen till målet på 2 procent, och vi ska leva upp till det starka förtroendet för inflationsmålet som ekonomins aktörer har.”

Uppdaterad 2023-12-11