Flodén: Inflationstrycket är allt för högt

”Inflationstrycket har dämpats men är fortfarande för högt”, det sa Martin Flodén när han idag talade på Finanskompetenscentrum i Göteborg.

Datum: 2023-10-18 10:30

Talare: Vice riksbankschef Martin Flodén

Plats: Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

Martin Flodén, vice riksbankschef.

Martin Flodén, vice riksbankschef.

Inflationen, mätt med KPIF, sjönk från 4,7 procent i augusti till 4,0 procent i september. Inflationen rör sig alltså åt rätt håll, men den snabba nedgången drivs till stor del av att energipriserna är betydligt lägre än förra året. Rensat för energi var inflationen 6,9 procent i september.

Även om man ser på högfrekventa prisrörelser, såsom förändringar den senaste månaden eller de senaste tre månaderna, är ökningstakterna för varor och tjänster höga, konstaterade Flodén. ”I september ökade till exempel priset på utrikes resor samt frukt- och grönt avsevärt snabbare än vår prognos. Det här är visserligen produktgrupper där prisrörelserna ofta är stora och kan bero på tillfälligheter, men det är också produktgrupper som har ett stort importinslag. Den svaga kronan underlättar inte inflationsbekämpningen. Vi har tidigare påtalat att kronan kan få ett större genomslag än vanligt på priserna i ett läge när inflationen är hög. Kanske är det ett sådant genomslag vi börjar se i inflationssiffrorna för september.”

”Inflationen rör sig åt rätt håll, men det är fortfarande en bit kvar innan vi kan säga att inflationstrycket har normaliserats. Mot den här bakgrunden blir det allt tydligare att penningpolitiken behöver förbli åtstramande under en ganska lång tid framöver.”

Uppdaterad 2023-10-18