E-kronapiloten etapp 1

E-kronapilotens rapport över den första etappen av projektet beskriver kortfattat den tekniska lösning som testats och de legala utredningar som gjorts av lösningen. I rapporten redovisas också övergripande lärdomar från projektet och nästa steg i arbetet.

I rapporten redovisar e-kronapiloten flera lärdomar från projektets första etapp, bland annat:

  • Tekniken ger nya möjligheter men måste utredas mer. Tekniken ger möjlighet att skapa unikt identifierbara e-kronor men är oprövad när det gäller att hantera massbetalningar i den skala och med den säkerhet som en centralbanksutgiven digital krona kräver.
  • Olika former av lagring av tokens och nycklar ger skilda egenskaper. Hur lagringen av pengar ska se ut bör i slutändan avgöras av vilka funktioner som ska prioriteras hos en e-krona. En viktig fråga är om e-kronan ska fungera även utan tillgång till internet, så kallad offlinefunktionalitet, en möjlighet som projektet ännu inte testat.
  • Ett parallellt nätverk gör betalsystemet mer robust. En lösning baserad på blockkedjeteknik och tokens innebär att man skapar en infrastruktur som till stora delar kan fungera parallellt med dagens infrastruktur för betalningar.
Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2021-04-06