Riksbanksstudie: Utvärdering av Riksbankens prognoser

Nyhet Riksbanken och andra prognosmakare har i genomsnitt överskattat BNP-tillväxten och inflationstrycket i Sverige under de senaste 10 åren. Riksbankens träffsäkerhet i prognoserna för KPIF-inflationen har varit i linje med genomsnittet bland prognosmakare, medan Riksbankens prognoser för reporäntan och KPI-inflationen har tillhört de minst träffsäkra. För 2016 överskattade Riksbanken KPIF-inflationen mer än andra, i synnerhet i de prognoser som gjordes i början av 2015.

Riksbanken har under senare år gjort förhållandevis bra inflationsprognoser på kortare sikt, både i förhållande till andra prognosmakare och i förhållande till historiska prognosfel. Men Riksbanken har relativt låg träffsäkerhet för inflationen i prognoser längre än ett år framåt. Riksbankens prognoser för BNP-tillväxt och arbetslöshet har varit förhållandevis träffsäkra både över den senaste tioårsperioden och för 2016.

I denna Riksbanksstudie utvärderar Riksbanken sina prognoser för inflationen och andra ekonomiska variabler för 2016. Riksbankens prognoser jämförs också med de prognoser som gjorts av andra prognosmakare över en längre period, från 2007 till 2016. Studien är ett komplement till rapporten Redogörelse för penningpolitiken 2016.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2017-12-29