Så fungerar bostadsutvecklarnas affärsmodeller och metoder för redovisning

Ekonomisk kommentar, Nyhet Efter en lång period av stigande bostadspriser ser vi nu en ökad osäkerhet på bostadsmarknaden generellt och speciellt på nyproduktionsmarknaden. Detta för med sig ett behov av att bättre förstå bostadsutvecklarnas affärsmodell och vilka risker den är förknippad med. Den ekonomiska kommentaren "Bostadsutvecklare – hur fungerar affärsmodellen och intäktsredovisningen?" förklarar hur affärsmodellen fungerar och klargör metoderna för redovisning.

Under en längre tid har priserna på bostäder stigit kraftigt. Men efter prisfallet under hösten 2017 har osäkerheten på bostadsmarknaden ökat. Det har medfört att flera av bostadsutvecklarna har svårt att sälja bostäder och påbörja nya projekt.

Syftet med den här ekonomiska kommentaren är att förklara hur bostadsutvecklarnas affärsmodell fungerar samt att klargöra de redovisningsprinciper som deras intäktsredovisning följer.

 


Av Karl Blom, Niklas Frykström och Goran Katinic. Författarna är verksamma vid Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet.

Riksbankens ekonomiska kommentarer innehåller till exempel korta utredningar och debattartiklar. De åsikter som uttrycks i ekonomiska kommentarer är författarnas egna och ska inte uppfattas som Riksbankens ståndpunkt.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2019-05-21