Sysselsättningen bland äldre kan öka

Ekonomisk kommentar, Nyhet Sysselsättningen bland äldre har ökat under en längre tid. Det beror åtminstone delvis på olika politikåtgärder som har syftat till att öka arbetskraftsutbudet i åldersgruppen 55-74 år och efterfrågan på dess arbetskraft. Men enligt en ny ekonomisk kommentar finns det fortfarande utrymme för att öka sysselsättningen och antalet arbetade timmar bland äldre.

För Riksbanken är det viktigt att förstå orsakerna till att arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningen ökar bland äldre. Utvecklingen påverkar den potentiella sysselsättningen och bedömningen av resursutnyttjandet, som båda är viktiga för penningpolitiken.

Forskningslitteraturen brukar lyfta fram minskad sjukfrånvaro som den mest betydelsefulla orsaken. Även ökad utbildningsnivå, pensionsreformen vid millennieskiftet och riktade skattesänkningar under 2000-talet har sannolikt bidragit. De senaste åren har troligen också den höga bristen på arbetskraft fått fler äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden.

Trots den höga sysselsättningsgraden finns det fortfarande outnyttjat arbetskraftsutbud bland äldre. Det finns många 55-64-åringar som vill arbeta mer än vad de gör.

I takt med att den förväntade livslängden stiger och pensionsåldern höjs förväntas därför arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningsgraden bland äldre fortsätta att öka. Eftersom 55-74-åringar utgör cirka 30 procent av befolkningen mellan 15 och 74 år, har äldres arbetskraftsdeltagande en relativt stor betydelse för den totala arbetsmarknadsutvecklingen.


Av Iida Häkkinen Skans, verksam vid Riksbankens avdelning för penningpolitik

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2020-02-25