Riksbanken stödjer den uppdaterade globala uppförandekoden för valutamarknaden

Nyhet Idag förnyade Riksbanken, tillsammans med de övriga centralbankerna inom ESCB (European System of Central Banks), sitt åtagande att följa den globala uppförandekoden för valutamarknaden. Koden har bland annat anpassats till de förändringar som skett på valutamarknaden de senaste åren. Uppförandekoden främjar en robust, rättvis, likvid, öppen och genomlyst valutamarknad.

Väl fungerande finansiella marknader gynnar alla marknadsaktörer och det är viktigt för centralbanker att säkerställa att penningpolitiken på ett smidigt sätt ska få realekonomiskt avsedd effekt.

År 2018 skrev Riksbanken under det så kallade Statement of Comittment som tillhör den globala uppförandekoden för valutamarknaden (FX Global Code of Conduct), vilket innebär att Riksbanken stödjer och följer kodens principer i rutiner och processer. Koden har under 2021 uppdaterats av GFXC (Global Foreign Exchange Comittee) för att vara relevant och aktuell med utvecklingen av valutamarknaden och koden kommer fortsätta att sätta en standard för ett korrekt och ändamålsenligt uppförande i valutamarknaden.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2022-02-15