Frågor och svar - ny publiceringstid och ny källa för valutakurserna

2023-11-27. Förändringar har skett när det gäller Riksbankens tjänst ”Sök räntor och valutakurser”. För valutakurserna är ECB (Europeiska centralbanken) ny källa och på grund av det kommer nya noteringar för valutakurserna att finnas tillgängliga via webbplatsen senare än i dag. Ny tid för publicering är cirka kl. 16.15, alla svenska bankdagar. Riksbanken genomförde förändringarna måndagen den 27 november 2023.

Varför ska Riksbanken börja publicera valutakurser fastställda av ECB (Europeiska centralbanken) istället för som tidigare, valutakurser fastställda av Nasdaq?

Riksbanken har beslutat att börja publicera valutakurser fastställda av ECB istället för som tidigare, valutakurser fastställda av Nasdaq. De flesta andra centralbanker inom EU använder sig av ECB:s publicerade valutakurser och Riksbanken anser att det är ett bättre alternativ att använda dessa för att upprätthålla kontinuitet och kvalitet kring beräkning och publicering.

Valutakurserna som Riksbanken publicerar från och med 27 november 2023 är fastställda av ECB, men omräknade av Riksbanken till kurser mot svenska kronor. 

Kommer det att finnas valutakursnoteringar alla svenska bankdagar liksom tidigare?

Ja, valutakurserna kommer liksom tidigare att publiceras alla svenska bankdagar.

Vilken tidpunkt kommer dagsnoteringar för valutakurserna att finnas tillgängliga på Riksbankens webbplats?

I samband med att Riksbanken börjar använda ECB:s valutakurser kommer valutakurserna att offentliggöras på webbplatsen senare än idag, cirka kl. 16.15 istället för som tidigare cirka kl. 12.10.

Varför kommer valutakurserna att börja publiceras cirka kl. 16.15 istället för som tidigare cirka kl. 12.10?

Anledningen är att ECB fastställer valutakurserna kl. 14.10 och publicerar dessa cirka kl. 16.00.

ECB publicerar valutakurserna kl. 16.00, varför kan inte Riksbanken också publicera kl. 16.00?

Valutakurserna skickas till Riksbanken och beräknas i termer av svenska kronor vilket innebär att publicering kan ske cirka kl. 16.15.

När kommer förändringarna att ske?

Förändringarna genomförs måndagen den 27 november 2023.

Vilken tidpunkt sista bankdagen i månaden kommer det att finnas ett månadsgenomsnitt för valutakurserna tillgängligt?

Ett månadsgenomsnitt kommer att vara tillgängligt den sista bankdagen i månaden cirka kl. 16.15.

Vilken tidpunkt sista bankdagen på året kommer det att finnas ett årsgenomsnitt tillgängligt för valutakurserna?

Ett årsgenomsnitt kommer att vara tillgängligt den sista bankdagen på året cirka kl. 16.15.

Jag måste komma åt valutakursnoteringar tidigare än kl. cirka 16.15, hur gör jag då?

Riksbankens valutakursnoteringar kommer att publiceras cirka kl. 16.15. Om du vill ha information om en valutakurs tidigare än så kan ett alternativ vara att kontakta sin affärsbank eller ett växlingskontor för mer information. 

Vilka valutakurser kommer Riksbanken att publicera, blir det samma valutakurser som tidigare?

Riksbanken kommer att publicera de valutakurser som ECB publicerar. Detta innebär att Riksbanken kommer att publicera samma valutakurser som i dag, förutom Saudiarabisk rial (SAR) och Marockansk dirham (MAD) som Riksbanken kommer att sluta publicera. De valutakurser som tillkommer är Malayisk ringgit (MYR), Israelisk shekel (ILS), Filippinsk peso (PHP), Rumänsk leu (RON) samt Bulgarisk lev (BGN).

Var kan jag hitta valutakurser som Riksbanken inte publicerar?

Om du vill ha information om en valutakurs som inte finns i Riksbankens databas kan du kontakta din affärsbank eller ett växlingskontor för mer information, eller till exempel titta på Oanda.com eller SEB Group:s webbplats.

Hur beräknas valutakurserna?

Växelkurserna är så kallade mittkurser (kurser mitt emellan köp- och säljkurser) på interbankmarknaden vid en given tidpunkt. Nära den tidpunkt då växelkurserna noteras, runt 14:10 (centraleuropeisk tid), får Europeiska centralbanken (ECB) en relevant växelkurs, till exempel antalet svenska kronor för en euro, på interbankmarknaden från banker och elektroniska handelssystem och fastställer den mest exakta marknadskursen som är möjlig vid denna tidpunkt. Läs mer på ECB:s webbplats

Vad kommer att hända med historiken, kommer tidigare publicerade valutakurser att finnas kvar?

Ja, all historik över publicerade valutakurser kommer att finnas kvar.

I vilken enhet kommer valutakurserna att publiceras?

När förändringarna sker kommer kursen för alla valutorna i Riksbankens databas att anges som 1 svensk krona mot 1 enhet av den utländska valutan. (Tidigare angavs kursen i svenska kronor mot 100 enheter av den utländska valutan för vissa valutor).

Kan man med automatik hämta valutakurserna från Riksbanken?

Ja, det kan man göra, skillnaden är att publiceringstidpunkten ändras från cirka kl. 12.10 till cirka kl. 16.15, samt att valutakurserna fastställs av ECB. Hämta räntor och valutakurser via REST API

Kommer övergången till att börja publicera ECB:s valutakurser att påverka valutakursindexet (KIX)?

De enda skillnaderna är att källan för valutakurserna kommer från ECB och att den nya publiceringstidpunkten blir cirka 16.15 istället för cirka 12.10.

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2023-11-27