Swestr ska publiceras tidigare på dagen

Nyhet Den transaktionsbaserade referensräntan Swestr kommer från och med den 2 maj att publiceras kl. 09:00 i stället för kl. 11:00. Den information som tillhandahålls om transaktionsunderlaget för Swestr kommer också att utökas. Besluten överensstämmer med de förslag som Riksbanken remitterade tidigare i år.

Swestr (Swedish krona Short Term Rate) är en referensränta som beräknas och publiceras av Riksbanken. Den beräknas utifrån transaktioner i svenska kronor som genomförs på penningmarknaden på den kortaste löptiden, det vill säga över natten (over-night).

Nya tidpunkter för publiceringar

Swestr kommer i fortsättningen att offentliggöras kl. 09:00 på publiceringsdagen. Eventuella korrigeringar publiceras kl. 12:00. Genomsnittsräntor och index baserade på Swestr offentliggörs kl. 09:05, med eventuella korrigeringar kl. 12:05. Tidpunkterna gäller från och med den 2 maj 2023.

Från och med 1 juni 2023 kommer Riksbanken också att dagligen offentliggöra information om spridningen av räntenivåerna i transaktionsunderlaget. Informationen i den kvartalsvisa Rapport om transaktionsunderlag för Swestr kommer även att utökas i linje med det förslag som remitterades.

Remissinstanserna tillstyrkte i hög utsträckning Riksbankens remitterade förslag. Baserat på de inkomna remissvaren görs dock en justering jämfört med förslaget till deadline för rapportörer att återkoppla till Riksbanken avseende transaktioner som flaggats som potentiellt felrapporterade. Rapportörerna ska ha återkopplat senast kl. 08:15, det vill säga samma tid som gäller idag.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2023-03-31