Penningpolitiska rapporten får ny utformning

Nyhet Från och med i år har Riksbankens direktion åtta ordinarie penningpolitiska möten per år. Vid fyra av dessa möten publiceras en Penningpolitisk rapport med prognoser. Vid resterande fyra möten publiceras en kortare Penningpolitisk uppdatering.

För att underlätta jämförbarheten mellan de olika underlagen kommer upplägget av den Penningpolitiska rapporten att ändras från och med den rapport som publiceras den 27 mars.

Innehållet i den Penningpolitiska rapporten kommer att vara strukturerat enligt följande:

  • Penningpolitiska överväganden: Sammanfattar direktionens bedömning av hur ny information påverkar utsikterna för konjunkturen, inflationen och penningpolitiken samt direktionens överväganden när de kommit fram till vad som är en lämplig penningpolitik. Avsnittet har samma struktur som den Penningpolitiska uppdateringen och skapar på så sätt en jämförbarhet mellan rapporterna.
  • Kapitel 1 Det ekonomiska läget: Beskriver det aktuella läget i global och svensk ekonomi utifrån makroekonomisk statistik och information från finansiella marknader.
  • Kapitel 2 Utsikterna de kommande åren: Redogör för Riksbankens prognoser.
  • Kapitel 3 Penningpolitisk analys: Innehåller en mer utförlig diskussion av det penning­politiska beslutet och direktionens avvägningar och ställningstaganden. Kapitlet diskuterar även risker, osäkerhet och alternativa scenarier.

Liksom tidigare kommer de penningpolitiska rapporterna att innehålla tabeller där de aktuella prognoserna jämförs med föregående prognos.

Penningpolitiska möten 2024

Penningpolitisk rapport vid de penningpolitiska mötena
26 mars, 26 juni, 24 september och 18 december

Penningpolitisk uppdatering vid de penningpolitiska mötena
31 januari, 7 maj, 19 augusti och 6 november

Direktionens penningpolitiska beslut publiceras dagen efter mötet.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2024-03-19