Arkitekten Peter Celsing

När Stockholm 1998 var Europas kulturhuvudstad var det Peter Celsings arkitektur som fick stå i centrum. Han var den som fick ge ett ansikte åt den rika efterkrigstidens nya stad.

Peter Celsing föddes 1920. Han var arkitekt och professor på Tekniska högskolan och hade tidigare studerat på Konstakademien. Som nyutexaminerad arkitekt arbetade han i Beirut

När Peter Celsing kom hem blev han chefsarkitekt vid spårvägen och hamnade mitt uppe i projekteringen av tunnelbanestationer för Stockholms förorter. På 1950-talet ritade han kyrkorna i Härlanda i Göteborg, Almtuna i Uppsala och Vällingby.

På sextiotalet restaurerade Peter Celsing universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala, Jernkontoret och Operan med Operakällaren i Kungsträdgården i Stockholm. Han vann också två nordiska tävlingar som resulterade i Filmhuset på Gärdet, och Sergels torg med Kulturhuset. Det nya Riksbankshuset på Brunkebergstorg kom att bli hans sista uppdrag. Den 16 mars 1974 avlider Peter Celsing. Sina sista arbetsdagar ägnar han åt takvåningen där han återskapar sin "barndoms vindar".

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2018-04-20