Jobba med IT för en stark och säker ekonomi

Hos oss kombinerar du din IT-kompetens med genuin samhällsnytta. Riksbanken är ett fundament för Sveriges hela finansiella system och som medarbetare inom IT befinner man sig ofta mitt i händelsernas centrum. Du är med och skapar nya lösningar samtidigt som du bidrar i det viktiga uppdraget att bibehålla Sveriges finansiella stabilitet.

Som medarbetare på avdelning för IT och digitalisering (AID) får du möjlighet att arbeta och utvecklas i en unik och spännande miljö där Sveriges ekonomiska stabilitet och utveckling står i fokus. Du arbetar med spännande och komplexa  projekt på hög nivå, tätt tillsammans med andra kompetenta medarbetare.

Vi söker nya kollegor - är det dig vi letar efter?

Riksbanken rekryterar ett brett spektrum av IT-specialister och söker dig med bakgrund inom exempelvis systemvetenskap, datavetenskap, IT-arkitektur, teknisk fysik eller IT- och cybersäkerhet. Se våra lediga jobb.

blobid0.jpg

Teknologi i framkant

IT på Riksbanken befinner sig inne i ett spännande, dynamiskt skede. På Riksbanken arbetar vi dagligen med teknologier och lösningar i absolut framkant. Här får du vara med och arbeta med nya områden, driva det här arbetet och påverka metoder och arbetssätt. Med nya trender och smart teknologi vill IT förflytta kompetenser inom banken. 

För den som är intresserad av IT- och cybersäkerhet finns få lika stimulerande arbetsplatser i Sverige där möjligheten ges att arbeta hands-on med IT- och cybersäkerhet som Riksbanken gör. Riksbanken har ett extremt fokus på säkerhetsfrågor, ett stort nätverk och samarbete med andra centralbanker och mycket god omvärldsbevakning inom området.

Spännande och komplexa projekt 

Hos oss får du arbeta med komplexa och intressanta projekt som påverkar samhällsekonomin. Ett av projekten som IT arbetar med är ett pilotprojekt för att ta fram förslag till en teknisk lösning för en digital centralbankspeng, en e-krona, som kan fungera som ett komplement till kontanter. Förutom att vara i startgroparna för en eventuell kommande e-krona, har IT tillsammans med verksamheten, stort fokus på dataanalys. Det är ett komplext område, som drivs av nya teknologier. Riksbanken samlar in och analyserar data, både egen data och från omvärlden. Det kan handla om hur pandemin, krig eller inflation påverkar vilken styrränta som ska sättas och hur de penningpolitiska och finansiella stabilitetsrapporterna ska utformas.

Ett annat projekt IT arbetat med tillsammans med avdelningen för betalningar, avser RIX-INST för omedelbara betalningar - swishbetalningar. RIX är ett centralt betalningssystem som banker och andra finansiella institut använder för att göra betalningar mellan varandra. RIX är uppbyggt för att kunna hantera stora betalningar mellan deltagarna. Dagligen omsätts cirka 550 miljarder kronor i RIX och medelvärdet på en betalning som skickas genom systemet är cirka 20 miljoner kronor. För att möta framtidens krav och se till att betalningar kan ske säkert och effektivt även framöver kompletterade RIX med den nya tjänsten RIX-INST, som gör att betalningar kan avvecklas mellan banker i realtid dygnet runt och året om i centralbankspengar. Swishbetalningarna avvecklas i nuläget via bankernas konton i ett privat system som kallas BiR (Betalningar i Realtid) men de kommer inom kort att flyttas till det nya RIX-INST-systemet.

Agila tvärfunktionella team 

Hos oss arbetar du i en dynamisk och platt IT-organisation med kompetenta och ödmjuka kollegor. Teamen är utpräglat multidisciplinära och agila med en rad olika kompetenser från både IT och verksamheten, och det är ett väldigt roligt sätt att jobba. På Riksbanken finns engagerade och kompetenta kollegor som delar sin kunskap med varandra.  Möjligheten att lära och utvecklas finns överallt. Läs mer om Anders - en av våra förvaltningsledare på IT. 

Internationella nätverk och kontakter

IT samverkar med flera leverantörer och samarbetspartners, både nationellt och internationellt. IT är en del av ett internationellt nätverk där erfarenhet och kunskap utbyts med andra centralbanker, den europeiska centralbanken (ECB), Bank for International Settlements (BIS) och andra som står inför samma utmaningar.  

Låter det intressant?

Se våra lediga jobb och ansök redan idag! Här kan du också läsa mer om hur det är att jobba på Riksbanken och vilka förmåner vi erbjuder

Var den här informationen till hjälp? Efter ditt svar visas en kommentarsruta

Observera att det här enbart är ett kommentarfält.
Vid frågor?
Besök våra frågor och svar (öppnas i nytt fönster)

Tack för ditt svar!

Din kommentar gick inte att skicka, vänligen försök igen senare

Uppdaterad 2023-03-21