Lönebildning och arbetskostnadsandelens utveckling

Nyhet, Staff memo Arbetskostnadsandelen har minskat de senaste åren och, det beror till stor del på en kraftig minskning i industrins arbetskostnadsandel. Det är viktigt att analysera större förändringar i arbetskostnadsandelen, eftersom de kan indikera att det finns spänningar mellan företagens vinster och lönebildning, vilket kan påverka utvecklingen av löner och priser, skriver Iida Häkkinen Skans och Andreas Westermark på Riksbankens avdelning för penningpolitik i en analys.

Arbetskostnadsandelen mäter hur stor andel av näringslivets förädlingsvärde som utgörs av arbetskostnader och är ett mått på hur inkomsterna fördelas mellan arbetstagarna och kapitalägarna.

Nedgången i arbetskostnadsandelen de senaste åren beror till övervägande del på utvecklingen inom tillverkningsindustrin, där arbetskostnadsandelen har minskat med 11 procentenheter från andra kvartalet 2020 till fjärde kvartalet 2024. Inom tjänstebranscher har arbetskostnadsandelen under samma period minskat med 1 procentenhet. Fallet inom tillverkningsindustrin förklaras till stor del av en svagare krona, som drev upp vinsterna och därmed resulterade i ett fall i arbetskostnadsandelen.


Författare: Iida Häkkinen Skans och Andreas Westermark, verksamma vid Avdelningen för penningpolitik.

Staff memo

I ett staff memo kan medarbetare på Riksbanken offentliggöra kvalificerade analyser i relevanta frågor. Det är en tjänstemannapublikation som är fri från policyslutsatser och individuella ställningstaganden i aktuella policyfrågor. Publikationen godkänns av berörd avdelningschef. De åsikter som uttrycks i staff memos är författarnas egna och ska inte uppfattas som Riksbankens ståndpunkt.

Kontakt: Presstjänsten 08-787 02 00
Uppdaterad 2025-05-12