Hur kan ökad osäkerhet påverka ekonomin?
Nyhet, Ekonomisk kommentar Olika mått på osäkerhet har under början av 2025 stigit till historiskt höga nivåer. Med utgångspunkt i en rad olika empiriska studier diskuterar Hans Dellmo vid Riksbankens avdelning för penningpolitik hur denna osäkerhet kan påverka ekonomin.
De flesta studier visar att ökad osäkerhet får negativa effekter på realekonomin, och att effekterna blir större då konjunkturen är svag. Blir den höga osäkerheten långvarig kan de ekonomiska effekterna också bli betydligt större. Men studierna visar också att om osäkerheten snabbt sjunker tillbaka kan den negativa effekten på ekonomin bli såväl liten som kortvarig.
Effekterna på inflationen är mer osäker. De flesta studier visar att ökad osäkerhet leder till lägre inflation på grund av lägre efterfrågan i ekonomin. Samtidigt kan vissa typer av osäkerhet, som geopolitisk oro eller handelskonflikter, skapa störningar i utbudet via till exempel leveranskedjor, vilket i stället kan driva upp priser. Effekten på inflationen beror därför på om osäkerheten främst påverkar efterfrågan eller utbudet. I en liten öppen ekonomi är även effekten på växelkursen viktig.