Marginalsäkerheter är centrala för att hantera motpartsrisker, men kan skapa likviditetsrisker
Nyhet, Staff memo Marginalsäkerheter är ett mycket viktigt verktyg för att hantera motpartsrisker i transaktioner med derivatkontrakt. Användningen av marginalsäkerheter såväl som clearing hos centrala motparter (CCP:er) är viktiga nycklar för att reducera spridningsrisker bland aktörer på derivatmarknader. Vid marknadsstress kan användningen av marginalsäkerheter emellertid vara en källa till likviditetsrisk. Det är därför viktigt att förstå vad marginalsäkerheter syftar till och vilka faktorer CCP:er tar hänsyn till när de beräknar mängden marginalsäkerheter de ska kräva in från marknadsaktörer.
Efter den globala finanskrisen införde man krav på att flera typer av derivatkontrakt ska clearas hos CCP:er i syfte att stärka det finansiella systemet. Det har dels medfört att CCP:er har fått en ökad systemviktig betydelse, dels har det lett till en ökad användning av marginalsäkerheter för att hantera motpartsrisker i derivattransaktioner. CCP:er kräver in marginalsäkerheter från marknadsaktörer för att hantera sina motpartsrisker. Detta har dock skett på bekostnad av att aktörerna har fått ökade likviditetsrisker. Inte minst eftersom CCP:er kan behöva kräva in stora mängder marginalsäkerheter i form av kontanta och icke-kontanta medel vid marknadsstress.
I ett nytt Staff memo redogör författaren Andreas Blanck, verksam på avdelningen för finansiell stabilitet, syftet med marginalsäkerheter såväl som vilka faktorer CCP:er tar hänsyn till när de beräknar mängden marginalsäkerheter som ska krävas in från marknadsaktörer. Att förstå och vara transparent med hur detta går till är centralt för att kunna säkerställa en robust likviditetsplanering hos marknadsaktörer, vilket de senaste årens episoder med marknadsstress har visat. Därför har också globala standardsättande organ nyligen framfört rekommendationer och förslag på policyåtgärder på global nivå. Bakgrunden till rekommendationerna och förslagen är att beräkningarna kan göras mer transparenta, men också att likviditetsberedskapen hos marknadsaktörer kan stärkas.
Författare: Andreas Blanck, verksam vid avdelningen för finansiell stabilitet.
Staff memo
I ett staff memo kan medarbetare på Riksbanken offentliggöra kvalificerade analyser i relevanta frågor. Det är en tjänstemannapublikation som är fri från policyslutsatser och individuella ställningstaganden i aktuella policyfrågor. Publikationen godkänns av berörd avdelningschef. De åsikter som uttrycks i staff memos är författarnas egna och ska inte uppfattas som Riksbankens ståndpunkt.